A migráció érzékeny problémakörét még át kell tekinteni

Az Európai Unió segíteni kívánja, hogy a július 9-én függetlenné váló Dél-Szudán életképes ország legyen – hangsúlyozta Martonyi János kedden Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787678" target="_blank">• Demilitarizált övezetet hoznak létre Szudánban</a></strong>

MNO
2011. 05. 31. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a távollétében a magyar külügyminiszter volt az uniós társelnöke az összesen több mint száz afrikai, karibi, illetve csendes-óceáni ország magas rangú kormányzati képviselőjével – részben külügyminiszterével – folytatott keddi megbeszélésnek.

Az ACP (African, Carribean and Pacific) országcsoport minden évben találkozik miniszteri szinten az európai integrációs szervezet képviselőivel azóta, hogy 1975-ben Togó fővárosában, Loméban aláírták az első kereskedelem- és gazdaságpolitikai megállapodást. A mostani ülésen áttekintették a 22,7 milliárd eurós Európai Fejlesztési Alap (EDF) működtetését, valamint az EU, illetve 78 ACP-ország közötti kereskedelmi kapcsolatok alakulását. Az általános politikai vita keretében szó esett a migráció, a vízumügyek, illetve a visszaküldés-visszafogadás kérdésköréről.

Martonyi a tanácskozást záró sajtóértekezleten elmondta, hogy a rendkívül érzékeny migrációs problémakört az egész harmadik világgal át kell tekinteni, és ebben fontos szerepet játszik az ACP. Az ülésen szabaddá tették az utat az előtt, hogy a július 9-én állami függetlenségét elnyerő Dél-Szudán gyorsan csatlakozhasson az EU-ACP partnerségi megállapodáshoz, és így részesülhessen az Európai Fejlesztési Alapból.

A magyar külügyminiszter a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy Szudánban hosszú évtizedek belháborúját sikerült lezárni. Dél-Szudánban népszavazáson döntöttek a függetlenné válásról, e népszavazás eredményét pedig mindenki elfogadta. Mindezek fényében Martonyi mind a szudáni nép, mind Afrika, mind az egész világ szempontjából nagyon fontosnak nevezte az új állam várható létrejöttét.

Mind a magyar külügyminiszter, mind a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Mohamed Ibn Chambas ACP-főtitkár hangsúlyozta, hogy Szudán mindkét részében hallatlan nehézségekkel kell megküzdeni, lényegében a semmiből kell teremteni infrastruktúrát, normális létfeltételeket. Ebből mind az ACP, mind az EU ki akarja venni a részét.

Martonyi emlékeztetett arra, hogy az uniós tagországok fejlesztési ügyekben illetékes miniszterei a múlt héten megállapodtak abban: 200 millió eurót különítenek el Dél-Szudán fejlesztésének céljaira.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.