A Szent István-bazilikában helyezik el hamvait

Június 24-én a Szent István-bazilikában helyezik el Veres Győzőnek, a súlyemelés első magyar világbajnokának hamvait – tájékoztatta az egykori versenyzőtárs, a család nevében eljáró, s a temetkezést szervező Szűcs József hétfőn az MTI-t.

MNO
2011. 05. 30. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszeres olimpiai bronzérmes, összetettben kétszeres vb-győztes sportembert február elsején hosszas betegség után, 74 éves korában, Melbourne-ben érte a halál. Kívánsága az volt, hogy Magyarországon temessék el, hamvait a családja hozza haza. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közös halottjának földi maradványait a június 24-én, 15 órakor kezdődő végső búcsún a keresztényi gyászszertartás szerint helyezik el a bazilika altemplomának urnatemetőjében, a Liszt Ferenc teremben. A kegyeletet a bazilika főoltáránál aznap 14 órától lehet leróni.

Veres Győző 1936. június 13-án született Berekböszörményben. Debrecenben kezdett komolyabban foglalkozni a súlyemeléssel, amelynek első olimpiai érmét 1960-ban, Rómában ő szerezte Magyarországnak. 1962-ben és 1963-ban összetettben világbajnok lett, majd 1964-ben, Tokióban ismét az olimpiai dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 1968-as, mexikóvárosi ötkarikás játékokon negyedik volt összetettben, 1970-től pedig már csak az edzőségre koncentrált: a válogatott mellett és klubjában, a Tatabányában dolgozott. 1973-ban elfogadott egy Törökországból érkezett ajánlatot, s többé nem is tért vissza Magyarországra.

1974 végén Ausztráliában telepedett le, ahol egy autókereskedésben dolgozott nyolc évvel ezelőtti nyugdíjazásáig.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.