A szocialisták büfének nézték az üléstermet + Képriport + Videó

A demográfiai problémákról, a kormány munkaerő-piaci döntéseinek bírálatáról, a sportfinanszírozás rendszeréről, a sarkalatos törvények előkészítéséről és a szerzett jogok elvételéről esett szó a napirend előtti felszólalások sorában az Országgyűlés hétfői ülésén. Az interpellációk elején Kövér László rendreutasította a szocialistákat, akik bekiabálásokkal zavarták meg a kormánypárti felszólalók beszédét. Több képviselő evett is az ülésteremben.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785846" target="_blank"><strong>• Kiderülhet, mikor kell szögre akasztani a talárt</strong></a>

MNO
2011. 05. 23. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV összeállítását


Magyarország legsúlyosabb problémájának nevezte a demográfiai krízist a Jobbik elnöke. Vona Gábor azt mondta: a kormány által alkalmazott ösztönzők nem elégségesek a születésszám növeléséhez. Kijelentette azt is: a cigány népesség néhány évtizeden belül nagyobb számot tesz ki, mint a magyarság. „Én ezt nem szeretném” – mondta, hozzátéve: eközben százezrek kényszerülnek elhagyni az országot megélhetési okok miatt.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet: a kormány azért vezette be a bankadót és a válságadókat, hogy a további terheket ne a családok viseljék. Az államtitkár felsorolta a kabinet az elmúlt egy évben meghozott családpolitikai intézkedéseit, és közölte: „az adórendszeren keresztül akarjuk támogatni azokat, akik tudnak és akarnak is dolgozni”.

Az inaktívak is visszatérhetnek

Scheiring Gábor (LMP) arról beszélt, hogy pártja népszavazást kezdeményez a munkaerő-piaci „sokkterápia” és a megszorítások ellen. Azt mondta: nem a munkanélküliség, hanem a munkavállalók ellen hirdetett harcot a kormány azzal, hogy egyszerűsíti az elbocsátást, csökkenti a munkanélkülieknek adható támogatás folyósításának időtartamát. Hozzátette: növekvő munkanélküliség mellett lehetetlen biztonsággal vállalkozni.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint csapdahelyzetet örökölt a kormány. Hogy ebből kikerüljön, a számos vállalkozáskönnyítő intézkedés mellett olyan reformokba kezdett a kabinet, amely rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot. Ezáltal a vállalkozók könnyebben létesíthetnek állásokat, és az inaktívak is visszatérhetnek a munka világába.

Ismét Európa élén a sportfinanszírozás rendszere

Az elmúlt egy évben a sportfinanszírozás területén meghozott intézkedéseket méltatta Bánki Erik (Fidesz), amelyek szerinte átláthatóvá tették a sportélet támogatását, és megszüntették a párhuzamosságokat. Mint mondta, tarthatatlan volt, hogy az olimpiára készülő sportolók napi megélhetési gondokkal küzdöttek, de az sem elfogadható, hogy a társadalomnak mindössze 9 százaléka sportol. Czene Attila államtitkár elmondta: a sportélet új típusú támogatásának rendszere az egycsatornás finanszírozásra épül, amelyben intenzívebb és stabilabb támogatást kap az élsport, az utánpótlásképzés, az iskolai és a szabadidősport egyaránt.

A KDNP a sarkalatos törvényekről

Az alkotmányozáshoz kapcsolódó sarkalatos törvények célja, hogy egy működőképes országban, hosszú távú kiszámíthatóságban szülessenek a törvények – mondta Harrach Péter (KDNP). Hozzátette: a pártja által kidolgozandó családtámogatási és az egyházakról szóló, kétharmados támogatást igénylő törvényeket az érintettek, a civil szervezetek, a szakemberek és a többi politikai párt részvételével készíti elő a KDNP.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hangot adott azon reményének, hogy a sarkalatos törvények vitájában minden parlamenti párt képviselteti magát. „A cél nem az, hogy egymást kiszorítva saját álláspontunkat győzedelmeztessük” – fogalmazott a miniszter, aki szerint ezen törvények is a versenyképes gazdaság, az erős társadalom és a hatékony közigazgatás megvalósítását szolgálják majd.

Minél több embernek kell dolgoznia

Mesterházy Attila (MSZP) szerint jelenleg sokan érzik magukat kiszolgáltatottnak Magyarországon. Példaként hozta a rendőrök „szerzett jogának elvételét”, és hozzátette: az ehhez szükséges alkotmánymódosító javaslat igen széles felhatalmazást ad a kormánynak, amely később akár más csoportoktól, például a bányászoktól is elveheti a korkedvezményes nyugdíjat. Hozzátette: az intézkedés visszamenőleges hatálya sem elfogadható.

„Mindenkinek hozzá kell tenni a közöshöz” – mondta válaszában Navracsics, aki szerint az elmúlt években tapasztalt gazdasági stagnálásból csak akkor kerülhet ki az ország, ha minél több polgára dolgozik. „Ezért kell átalakítani a közmunkarendszert és megteremteni a munka Magyarországát” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

„Ez mégiscsak túlmegy minden határon”

Az interpellációk elején Kövér László, az Országgyűlés elnöke rendreutasította a szocialistákat, akik bekiabálásokkal zavarták meg a kormánypárti felszólalók beszédét. Több képviselő evett is az ülésteremben.

„Tisztelt szocialista képviselőtársaim! Az egy dolog, hogy önök folyamatosan bekiabálnak, amikor valaki más beszél, nem az önök frakciójából, de az, hogy esznek is az ülésteremben, meg isznak is, összetévesztik a büfét az ülésteremmel, az mégiscsak túlmegy minden határon. Szűcs Erikáról van szó, ne nézzen így rám. Pontosan önről beszélek. Nagyon nehezükre esik, azt láttam az elmúlt hónapok alatt, de nagyon nyomatékosan kérem önöket, hogy viselkedjenek úgy mintha a magyar Országgyűlésben lennének. A képviselő úr pedig legyen szíves levenni a teás flakont az asztaláról. Legközelebb sörös üveget hoz be!” – fogalmazott Kövér László házelnök.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.