A tavalyi fele, háromnegyede lehet a búza felvásárlási ára

Az idén 40-60 ezer forintos tonnánkénti búzafelvásárlási árra számít Lakatos Zoltán, az Országos Gabonaszövetség gabonafeldolgozók tagozatának elnöke. A búza átlagos vetésterülete korábban 1,1 millió hektár volt Magyarországon, de jelenleg csupán 900 ezer hektár – mondta a szakember csütörtökön a debreceni agrárcentrumban, a Jövedelmező búza- és repcetermesztés című konferencián.

MNO
2011. 05. 26. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakatos Zoltán, aki a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója is, a tanácskozáson optimistának nevezte az idei évre szóló 4,1 millió tonnás hazai búzatermésre vonatkozó prognózist. A szakember tájékoztatása szerint ebben az évben 670 millió tonnás búzatermést várnak a világon, ami 22 millió tonnával több, mint tavaly. Az Európai Unió tagországaiban 134 millió tonna búza teremhet, ez 5,5-5,6 millió tonnával haladja meg a múlt évi termést.

Az idén 40-60 ezer forintos tonnánkénti búzafelvásárlási árra számít Lakatos Zoltán. Tavaly, amikor rendkívül rossz volt a termés, a felvásárlási ár meghaladta a 80 ezer forintot. Lakatos Zoltán cégükkel kapcsolatban elmondta: az idén várhatóan 110-120 ezer tonna búzát vásárolnak fel, két korszerű malmukban naponta 400 tonna búzából őrölnek lisztet.

Birkás Márta egyetemi tanár, a gödöllői Szent István Egyetem tanszékvezetője a talajművelés fontosságára hívta fel a gazdák figyelmét. A professzor „a talajok fekete évének” nevezte a tavalyi esztendőt, amikor árvíz, belvíz, talajvíz, jégverés okozott károkat. A károk mérséklése érdekében tanulni és tanítani kell a korszerű talajművelést – szorgalmazta Birkás Márta.

A tanácskozáson mind Kátai János debreceni agráregyetemi dékán, mind Pepó Péter intézetigazgató egyetemi tanár felhívta a figyelmet, hogy egyre kevesebb fiatal választja a klasszikus mezőgazdasági szakokat élethivatásul. Pepó Péter egyenesen úgy fogalmazott, hogy végveszélybe került az agrár-felsőoktatás Magyarországon. Kifogásolta, hogy a kormány vidékfejlesztési programjában nem jelenik meg a mezőgazdaság, holott a vidékfejlesztésnek ez az alapja. „Lassan szégyellni kell, hogy a mezőgazdaságban dolgozunk” – fakadt ki a professzor, aki az agrártársadalom megosztottságának felszámolására szólította fel az ágazat dolgozóit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.