A természetvédők támogatják a vidékstratégiát

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) messzemenően azonosulni tud a vidék jövőjének fő irányaira tett javaslatokkal, amelyeket a Nemzeti vidékstratégia koncepciójában a kormány megfogalmazott – hangoztatta Schmuck Erzsébet, az MTVSZ társelnöke csütörtökön Budapesten, a civil szervezet e témáról rendezett sajtótájékoztatóján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781892" target="_blank"><strong>• Modern mezőgazdaság, világos jövőkép, élhető vidék</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/777154" target="_blank"><strong>• Tíz éven belül minden érintett a saját bőrén érezhesse a javulást</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/776833" target="_blank"><strong>• A vidékre szükség van, ez a magyarság fennmaradásának záloga</strong></a>

MNO
2011. 05. 05. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társelnök szerint a Nemzeti vidékstratégia tervezete, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátott, forradalmian új megközelítéseket tartalmaz. Ezért az elképzelések közül több is érdekeket sérthet, például a zsebszerződések felülvizsgálata, ami indulatokat gerjeszthet.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a tárca a vidékstratégiai elképzelésekről a nyílt kormányzás jegyében kezdeményezett társadalmi vitát, és várja a véleményeket. Az államtitkár úgy fogalmazott: a vidék és a város azonos sorson osztozik, így a városiak számára sem lehet közömbös, hogy miként alakul a vidék jövője. Az államtitkár aláhúzta: a vidékstratégia gerince a mezőgazdaság átalakítása, ugyanis a változások és a változtatások megkerülhetetlenek ezen a területen. Példaként mondta, hogy a nagy tőkés társaságok korábbi termelési hegemóniáját meg kell szüntetni. Teret kell ugyanis adni a kis- és közepes vállalkozásoknak és a családi gazdaságok működésének, kialakítva a kisebb gazdasági egységek hálózatára épülő gazdasági modellt.

A hálózati gazdaság kialakítása az agráriumban – az államtitkár szerint – megerősíti a vidéki közösségeket, javítja a vidéki életminőséget, és munkahelyeket teremt. Így biztonságos és egészséges élelmiszert lehet előállíttatni, a természet- és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével, biztosítva a biológiai sokszínűség védelmét is. Schmuck Erzsébet mindehhez hozzátette: a társadalmi vitára bocsátott stratégiának még három további fontos szempontot is figyelembe kell vennie: az élelmiszer-biztonság szavatolását, a helyi energetikai kérdések kezelését és a munkahelyteremtés fontosságát. Emlékeztetett arra: az MTVSZ a társadalmi vitát segítendő saját szervezésű regionális fórumokat is tart.

Ángyán József közölte: a vidékstratégia társadalmi vitája várhatóan május végéig tart, júniusban pedig a kormány megtárgyalja a koncepciót. Megjegyezte: a stratégia részeként nemzeti programok sora indul majd. Ősszel az Országgyűlés is tárgyal a tervek szerint a Nemzeti vidékstratégiáról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.