A „vita mögött a szocialisták áskálódása áll”

Május 25-én az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottságában az alaptörvénnyel kapcsolatos meghallgatásra került sor. Az eszmecsere során világossá vált, hogy a baloldali EP-képviselőket leginkább a magyar jobbközép kormány kétharmados többsége zavarja, s az alaptörvény egyes rendelkezéseit továbbra sem ismerik pontosan. Gál Kinga fideszes és Simon Busuttil néppárti EP-képviselők hozzászólásaikban rávilágítottak a baloldali politikusok elfogult és kettős mércén alapuló magatartására – áll Gál Kinga sajtóközleményében. <br />

MNO
2011. 05. 25. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) mai ülésén a Velencei Bizottság titkára – Thomas Marker – ismertette az alaptörvénnyel kapcsolatos vélemény elkészítésének alakulását. Több, véleményezés alatt álló kérdés említése mellett hangsúlyozta, hogy mivel még csak folyik az analízis, igazából csak a magyar kormány által kért kérdésekben adott elemzésről tud beszámolni, más kérdésekben egyelőre nem.

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő hozzászólásában emlékeztetett, hogy az adott szakbizottságnak nincs hatásköre a nemzeti alkotmányok vizsgálatára, hiszen annak elfogadása a nemzeti szuverenitás része. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a dokumentum rendelkezései összhangban állnak a nemzetközi és európai alkotmányos gyakorlattal, az egyes rendelkezések megtalálhatók európai alkotmányokban. A néppárti politikus kijelentette, hogy ezen az alapon minden európai alkotmányról lehetne hasonló vitát folytatni – így a közlemény.

Simon Busuttil néppárti EP-képviselő felszólalásában szintén hangsúlyozta: nincs hatásköre a szakbizottságnak nemzeti alkotmányokról vitáznia, s mivel a Velencei Bizottság véleményének elkészítése még csak folyamatban van, értelmetlen is. Emlékeztetett, hogy az egyes kritizált rendelkezések több más európai alkotmányban is, például az írben, szerepelnek.

A dokumentum kapcsán az egyes baloldali képviselők részéről több kritika és téves megállapítás is elhangzott. Ugyanakkor Göncz Kinga és baloldali kollégái aggályaikat elsősorban nem tartalmi kérdésekből, hanem a magyar kormány demokratikus választások során szerzett kétharmados többségéből vezették le. Gál Kinga, a bizottság néppárti alelnöke szerint – folytatódik a közlemény – a vita során egyértelműen kiderült, hogy a baloldali és liberális képviselőknek nem feltétlenül egyes tartalmi kérdésekkel van problémájuk, hanem azt nem bírják megemészteni, hogy a Fidesz–KDNP-kormány kétharmados többséggel rendelkezik.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az ülésen nem szalasztotta el az alkalmat, hogy a Velencei Bizottság képviselőjének figyelmét további vizsgálandó kérdésre – ombudsmani rendszer – is felhívja. Gál Kinga a meghallgatást követően ezzel kapcsolatban kijelentette: „Képmutató magatartás, hogy Göncz Kinga pártja, az MSZP, a magyarországi alkotmányozási folyamatot bojkottálta és választóit nem képviselte, európai fórumokon viszont minden alkalmat megragad annak kritizálására. Felháborító, hogy a szocialista politikus további kérdés vizsgálatát ajánlotta a Velencei Bizottság figyelmébe”. Gál Kinga hozzátette: „Egyértelműen látszik, hogy a mai vita mögött a szocialisták áskálódása áll” – áll a sajtóközleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.