A zeneipar „gazdagjai” nem érezték meg a recessziót

A brit gazdaság a hosszúsági és mélységi rekordokat döntögető recesszió után még mindig meglehetősen reszketeg lábakon áll, ám ebből vajmi keveset éreznek a brit zeneipar szupergazdagjai.

MNO
2011. 05. 06. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva. A lap a teljes rangsor vasárnapi ismertetése előtt rendszerint külön közzéteszi kimutatását a brit könnyűzenei élet felső néhány tucatjának általa becsült vagyoni helyzetéről.

Sir Paul McCartney, a 68 éves ex-Beatle vagyona a Rich List 2011 szerint jelenleg 495 millió font (csaknem 150 milliárd forint) a tavaly kimutatott 475 millió font után. McCartney vagyona is eltörpül azonban a brit zeneműkiadás leggazdagabb mágnásáé, Clive Calderé mellett. Calder, a Zomba Records volt tulajdonosa 1,3 milliárd fonttal a zeneipari szupergazdagok idei listájának élén áll. Őt követi Lord Lloyd Webber, a világhírű musicalszerző, aki 680 millió fonttal szerepel a Rich List 2011-en. Nem sokkal lemaradva, 675 millió fontos becsült vagyonnal Sir Cameron Mackintosh zenei producer a harmadik helyre került.

Nagyot javult Simon Cowell anyagi helyzete. A világhírű brit producer és tehetségkutató – akinek a rajongók egyebek mellett a skót énekesszenzáció, Susan Boyle, vagyis „SuBo” felfedezését is köszönhetik – a The Sunday Times becslése szerint 200 millió fontot tudhat bankszámláján a tavalyi vagyonlistán kimutatott 165 millió font helyett. Utána szoros versenyben a brit rock nagy veteránjai következnek. A 64 esztendős Sir Elton John vagyona az idei Rich List szerint 195 millió fontra gyarapodott a tavalyi 185 millióról. A 67. évében járó Sir Mick Jagger vagyonát a lista összeállítói – csakúgy mint tavaly – 190 millió fontra taksálják, őt az 59 éves Sting követi a sorban 180 millió, majd a 67 esztendős Keith Richards 175 millió fonttal.

A brit komoly- és könnyűzene ifjú feltörekvő korosztályának is jól ment az elmúlt évben, főleg a hölgyeknek. Az ő idei listájukat Katherine Jenkins vezeti 13 millió fonttal. Utána Cheryl Cole, Leona Lewis és Katie Melua (12 millió font), Joss Stone (9 millió font), Charlotte Church, David Craig (8 millió font), majd Adele, Lily Allen, Natasha Bedingfield, Duffy és Amy Winehouse jön egyaránt hatmillió fontos becsült vagyonnal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.