Az egész világ gazdaságára hatással van

Továbbra is jelentős visszahúzó erőt gyakorol a globális feldolgozószektorra a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa – áll londoni makroelemzők szerdán ismertetett legfrissebb kimutatásában.

MNO
2011. 05. 04. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI), áprilisról szóló legújabb felmérésében azt írta, hogy az általa képzett mutató a múlt hónapban 0,7 ponttal, 55,0 pontra csökkent. Ez még mindig a globális gyáripari szektor teljesítményének erőteljes bővülését mutatja; a JP Morgan számítási módszere szerint a múlt havi átfogó PMI-mutató – egész évre vetítve – „szilárd”, 3,5 százalékos világgazdasági szintű feldolgozóipari növekedésnek felelt meg. A világátlagon belül azonban Japán átfogó feldolgozóipari mutatója 45,7-re csökkent tovább áprilisban. A japán gyáripari index márciusban meredek, 6,5 pontos eséssel a már teljesítménycsökkentést jelző 46,4-es szintre süllyedt.

Az összesített japán PMI-mutató erőteljes visszaesésre vall, tekintettel arra, hogy a beszerzőmenedzser-felmérések módszertana szerint az 50-es érték jelenti a vizsgált ágazatok teljesítményének bővülése és csökkenése közti határt. A JP Morgan felidézi, hogy a japán ipari termelés márciusban az előző hónappal összevetve 15 százalékkal zuhant. A ház szerint bár a japán iparvállalatok áprilisra már a termelés felfuttatását tervezték, a múlt havi PMI-adatok azonban ennek ellentmondanak.

Az áprilisról szóló globális PMI-kimutatás elemzésében a cég szakérői kiemelik, hogy az átfogó mutatón belül az új megrendelések részindexe csökkent, a raktárkészlet-alakulást mérő részmutató pedig emelkedett, és ez az egyidejű folyamat „nem kedvező fejlemény”. Az új megrendelések és a raktárkészletek részindexeinek rátája – amely a termelés meghatározó tényezője – jelenleg hasonló módon tart lefelé, mint a tavalyi év első felében, amikor e folyamat csaknem a globális ipari termelés növekedésének leállásához vezetett – áll a JP Morgan szerdai elemzésében.

Más nagy citybeli házak eddig megjelent prognózisaikban azt jósolták, hogy a földrengés- és szökőár-katasztrófa kárai meghaladhatják a japán hazai össztermék (GDP) 3 százalékát. A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport legutóbbi becslésében 12-17 ezer milliárd jenre (jelenlegi árfolyamokon 148-210 milliárd dollárra) tette a csapás várható gazdasági költségeit. A ház saját prognózisa szerint az épületkárok 5-10 ezer milliárd jen között lehetnek; ez önmagában a japán GDP-érték 1-2 százaléka.

A valószínűsíthető gazdasági veszteségek közül a Barclays Capital londoni elemzői kiemelték az általuk kétezermilliárd jenre becsült kieső lakossági fogyasztást és a feldolgozószektor ötezermilliárd jenre becsült termeléskiesését. A ház szerint az exportveszteséggel együtt mindez a GDP-érték 2,4-3,4 százalékának megfelelő összesített kárt és költséget jelenthet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.