Az egész világ üdvözli, hogy elfogták a „legaljasabb hóhért” + Képek

Az Egyesült Államok csütörtökön üdvözölte, hogy Szerbiában őrizetbe vették Ratko Mladicsot, a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűncselekményekkel vádolt parancsnokát és várja kiadatását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Hozzájuk csatlakozott még a német kormány, Szlovákia, Dánia és Svédország is. A boszniai Szerb Köztársaság első emberei visszafogottabban nyilvánítottak véleményt. Elégedettségének adott hangot Egeresi Sándor is, a vajdasági tartományi parlament elnöke. Konsztantyin Koszacsov, az állami duma (alsóház) külügyi bizottságának elnöke szerint Ratko Mladics elfogása jelentősen felgyorsítja Szerbia közeledését az Európai Unióhoz. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786770" target="_blank"><strong>• Félbeszakították Mladics kihallgatását </strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/786681" target="_blank">• Mladicsnak szembesülnie kell az igazságszolgáltatással</a></strong>

MNO
2011. 05. 26. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi igazságszolgáltatás számára diadal Ratko Mladics egykori boszniai szerb tábornok elfogása – vélte az Interpol csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében. Ronald Noble, a lyoni székhelyű nemzetközi rendőrszervezet főtitkára a dokumentumban kifejtette: a tömegmészárlásokat levezénylő Mladics kézre kerítése jelzi a szerb rendőrség eltökélt szándékát, hogy a délszláv háborús bűnösök mindegyikét elfogja.


„Az Egyesült Államok üdvözli a szerb kormány bejelentését Ratko Mladics elfogásáról” – mondta Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a franciaországi Deauville-ban, a legfejlettebb ipari államokat tömörítő csoport, a G8 csúcstalálkozóján. „Várjuk a gyors átadást a hágai bíróságnak” – tette hozzá. A magas rangú amerikai tisztviselő gratulált a szerb kormánynak, valamint együttérzését fejezte ki a 16 évig bujkált Ratko Mladics által feltételezhetően elkövetett büntettek áldozatai hozzátartozóinak.


A német kormány jó hírnek tartja az őrizetbe vételt


Guido Westerwelle külügyminiszter csütörtök délutáni rendkívüli nyilatkozatában úgy értékelte, hogy Szerbia ezzel teljesítette az Európai Unió régóta fennálló követelését. A miniszter a kormány nevében megemlékezett a Mladics, valamint a már korábban őrizetbe vett Radovan Karadzsics által vezényelt srebrenicai tömegmészárlás áldozatairól, és ismételten részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. Westerwelle kiemelte annak jelentőségét, hogy az egyik legnagyobb háborús bűnöst, megfogalmazása szerint „az egyik legaljasabb hóhért” felelősségre lehet vonni.


Nyilatkozatában a külügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a balkáni háború idején történt jogtalanságok feltárása a térségben való megbékélés alapvető feltétele. A német kormány álláspontját ismertetve Guido Westerwelle kijelentette: Berlin amellett van, hogy Szerbia számára világos európai perspektívát biztosítsanak. Szavai szerint ez az út azonban csak akkor lehet sikeres, ha a balkáni ország teljesíti az összes feltételt. Itt említette Westerwelle a Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködést. Hangsúlyozta annak szükségességét is, hogy Belgrád jószomszédi kapcsolatokat építsen ki valamennyi szomszédjával.


Borisz Tadics szerb elnök az elmúlt időszakban többször is a német kormány, illetve Angela Merkel kancellár vendége volt. Merkel minden alkalommal hangoztatta, hogy országa támogatja Szerbia uniós közeledését, de a tényleges közeledés alapfeltétele Mladics kézre kerítése.


A svédek és a dánok is örülnek


A háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb tábornok letartóztatásának a hírére Carl Bildt svéd külügyminiszter Twitter-felületén közölte: tudja, hogy Tadics mekkora munkát fektetett ennek elérése érdekében. Gratulált a szerb elnöknek Mladics elfogásáért, és úgy vélte: ezzel Európa történelmének egy sötét fejezete zárult le. Bildt a daytoni konferencia társelnökeként járult hozzá a békeszerződés megteremtéséhez, majd a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjeként dolgozott 1995 és 1997 között. Ezt követően az ENSZ-főtitkár balkáni különmegbízottja volt 1999-től 2001-ig. Nyilatkozatában jelezte, hogy minden tőle telhető segítséget megad majd a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéknek (ICTY) a Mladics-per során.


Dánia külügyminisztere szerint Mladics elfogása győzelem a nemzetközi igazságszolgáltatás számára. Lene Espersen azt mondta, a belgrádi kormány hatalmas dicséretet érdemel a háborús bűnökkel vádolt férfi kézre kerítéséért, ami ledöntött egy jelentős akadályt az Európai Unióba igyekvő Szerbia elől.


Egeresi üdvözölte Mladics elfogását


Egeresi Sándor a tartományi képviselőház honlapján megjelent közleményében úgy vélekedett, soha többé nem szabad előfordulnia, hogy Szerbia és polgárai néhány olyan ember túszává váljanak, akik elrejtőznek, nem néznek szembe az igazságszolgáltatással, elmenekülnek a bűncselekmények miatti felelősség viselése elől. A tartományi parlamenti elnök hozzátette: Mladics őrizetbe vételével Szerbia egyértelműen megmutatta, hogy kész szembenézni a múlttal, kész maga mögött hagyni közelmúltbeli történelmének legtragikusabb fejezetét, és eltökélt európai jövőjét illetően. Egeresi úgy vélte, hogy ezzel elhárult a legnagyobb akadály Szerbia és a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék együttműködése, illetve Szerbia és az Európai Unió együttműködése elől. A politikus arra számít, hogy a szintén háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzics volt horvátországi szerb vezető is hamarosan a hatóságok kezére kerül. „Erősen hiszem, hogy a közeljövőben a hágai törvényszékkel szembeni minden kötelezettségünket teljesítjük” – fűzte hozzá.


Fotók: Reuters


Más volt a hangnem


Merőben más hangnemben értékelte Mladics elfogását az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) szóvivője, aki úgy vélekedett, hogy „szerb árulók őrizetbe vettek egy szerb hőst”. Borisz Aleksics szégyenletesnek mondta Mladics őrizetbe vételét, amely szerinte csapást jelent a szerb érdekekre és az államra.

Oroszország figyelemmel követi az eseményeket

Koszacsov, az állami duma (alsóház) külügyi bizottságának elnöke rámutatott, hogy eddig éppen Mladics szerbiai bujkálása volt a Belgráddal szembeni legfőbb szemrehányás az EU részéről, de hozzátette: vélhetően ez afféle kifogás volt Szerbia csatlakozásának elkerülésére, mert az EU-nak már így is elég gondja van. Koszacsov azt is hangsúlyozta: Oroszország nagy figyelemmel követi majd a hágai törvényszék eljárását Mladics ügyében. Emellett szeretne többet megtudni arról, mi lesz a testülettel a Mladics-per után, milyen menetrend szerint szűnik meg a törvényszék.

A politikus szerint Mladics őrizetbe vétele egyfelől üdvözlendő, és korszakos jelentőségű a volt Jugoszlávia népei között lejátszódott tragédia következményeinek felszámolásában, az igazságosság helyreállításában, de másfelől „felmerül a kétség, hogy a hágai eljárás valóban százszázalékosan igazságos és objektív lesz-e”. Mihail Margelov, a szövetségi tanács (felsőház) külügyi bizottságának elnöke szintén arra mutatott rá, hogy Mladics őrizetbe vétele Szerbia uniós csatlakozásának fontos eleme, de „az EU aligha készült fel Szerbia gyors felvételére, hiszen a korábban felvett államokat sem emésztette még meg”.

A szlovákok is üdvözlik a letartóztatást

„Olyan lépésről van szó, amely jelentősen növeli a szerb hatóságok és a hágai Nemzetközi Törvényszék közti bizalmat és az együttműködés színvonalát az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében” – olvasható a szlovák külügyi nyilatkozatban. A szlovák külügyminisztérium nagyra értékeli a szerb hatóságok igyekezetét, amely Mladics elfogását lehetővé tette. „Ratko Mladics elfogása a Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma szerint egyértelmű bizonyítéka Szerbia azon akaratának, hogy ne csak együttműködjön a hágai törvényszékkel, hanem érvényesítse azokat az értékeket is, amelyek az Európai Unió alapját képezik” – áll a dokumentumban. Szlovákia meg van győződve arról, hogy a jugoszláviai háborús bűnösök megbüntetése egyfajta politikai, jogi és erkölcsi elégtételt jelent a háború áldozatainak, hozzájárul a múlt lezárásához és a nyugat-balkáni népek közötti megbékéléshez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.