Az USA-ban egyre többen kételkednek Bin Laden halálában

A The Guardian beszámol a liberális-demokraták hatalmas választási bukásának következményeiről, míg a CNN szerint egyre többen kételkednek az Egyesült Államokban Oszama bin Laden halálát illetően.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/782392" target="_blank"><strong>• Az al-Kaida elismerte, hogy Oszama bin Laden meghalt</strong></a>

Kovács N. László
2011. 05. 06. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Komoly koalíciós feszültséghez is vezethet a liberális-demokraták csúfos bukása a választásokon – írja a The Guardian. A párt prominens képviselői konzervatív „árulásról” és „komoly bizalomvesztésről” beszélnek, ám a magas hőfokon égő retorika valószínűleg csak az évtizedes szinten is megalázó vereséget hivatott palástolni.

A kisebb kormánypárt, mely a tavalyi parlamenti választásokon még a Munkáspártot is majdnem megelőzte, most harmincéves negatív rekordot állított be. A szavazatok körülbelül 75 százalékos feldolgozottságánál már biztosan elvesztettek kétszáz helyet a tanácsokban – még Sheffield, a pártelnök szülővárosa is kikerült az irányításuk alól. Lord Mike Storey, aki hét éve vezette Liverpool önkormányzatát, egy 18 éves trónkövetelőtől kapott ki. Országos összesítésben a párt támogatottsága 15 százalékra esett, mely hétpontos zuhanás a 2010-es szavazáshoz képest.

A párt prominens figurái közül többen a velük elméletben szövetséges konzervatívokat hibáztatták a csúfos vereségért, megjegyezve, hogy a választási rendszer megváltoztatását célzó népszavazás kampányában partnerük ellen fordultak – mégpedig nem is kifejezetten szép módszerekkel. „David Cameron elárulta bizalmunkat. A konzervatívok mélyen rosszindulatú kampányt folytattak és finanszíroztak, melynek központjában egy olyan szövetséges lejáratása állt, aki hónapok óta bátran támogatja a koalíciót. Ez nem maradhat következmények nélkül” – nyilatkozta Lord Ashdown, a liberális demokraták egykori elnöke, a jelenlegi vezér, Nick Clegg egyik legközelebbi támogatója. A párt második embere, Simon Hughes is a „bizalom megrendüléséről” beszélt, és jelezte, a liberális-demokraták ezentúl szigorúbban fognak ragaszkodni a koalíció megszületésekor lefektetett feltételekhez.

A szavazás legnagyobb nyertese a Munkáspárt, bár a nagyszabású várakozásoknak nem sikerült megfelelniük. Több mint kétszáz helyet nyertek, átvették az irányítást Sheffield, Hull, Bolton, Stoke és Telford városa felett, a skót parlamenti választásokon azonban vereséget szenvedtek a Skót Nemzeti Párttól (SNP). „Skócia kinőtte a Munkáspártot” – nyilatkozta Alex Salmond, az SNP vezetője. A pártelnök elmondta, elsődleges feladatának a gazdasági fellendülés biztosítását tekinti, a függetlenség kérdése csak ezután jöhet szóba. Az ellenzékiek a walesi nemzetgyűlési választásokon szerepeltek a legjobban, ahol valószínűleg többséget szereznek, több mint tíz százalékkal növelve támogatottságukat az előző voksoláshoz képest, Vaughan Gething személyében pedig az első fekete képviselőt is ők delegálták a gyűlésbe.

A liberális-demokraták a politikai mellett egy kézzelfogható, igencsak szomorú másikat is elszenvedtek: egyik newcastle-i jelöltjüket, Neil Hamiltont holtan találták, miután az egész napot kampányolással töltötte. A halál oka egyelőre ismeretlen, a rendőrség vizsgálódik a kérdésben. Az érintett körzetben valószínűleg megismétlik a szavazást.

CNN (cnn.com)

Nem csupán ismeretlen fórumozók, de rádiós műsorvezetők és más ismert személyiségek is kételkednek Oszama bin Laden halálában – írja a CNN. Az Obama elnök születésében kételkedő „birther” csoport megfelelőjeként a média „deather”-nek nevezi őket.

A kételkedők közt természetesen élen jár a Fox News hírcsatorna műsorvezetője, Andrew Napolitano. Legutóbbi műsorában egy alkalommal már úgy fogalmazott, „Oszama halott”, később mégis kételkedését fejezte ki. „Nem tudom, igazat mondanak-e, vagy egyszerű átverés az egész, melynek célja a közel sem tökéletes Obama-elnökség megmentése” – töprengett Napolitano. Alex Jones texasi rádiós, akinek különböző műsorait milliók hallgatják, egyszerűbben fogalmazott. „Barátaim, ez az egész teljes és tökéletes átverés. Hol van a hulla? Fehér házi kapcsolataim már kilenc éve közölték velem: Bin Laden halott, a testét pedig valahol jégbe fagyasztva tartják” – magyarázta.

A kétkedés azonban korántsem korlátozódik a szélsőjobboldali véleményformálókra: bőven találni hasonló véleményeket a politikai spektrum másik végén is. Cindy Sheenan, az iraki háború és George W. Bush egyik legharcosabb ellenfele szintén nem bízik az elnök szavában. „Nem azért nem hiszek Obamának, mert ő Obama, egyszerűen azért, mert ez az ember is csak egy új, pucér seggű császár – fogalmaz Sheenan. – Az egyetlen bizonyíték a DNS-egyezés. Tegyük fel, hogy az ellenőrzést meg lehet csinálni ilyen gyorsasággal, tegyük fel, hogy a rezsim egyik laborjában valahol tényleg lapult egy kevés Bin Laden-minta – nekem ennyi bizonyíték akkor sem elég.”

„Érthető, hogy a Közel-Keleten egyesek nagyon is világos és könnyen magyarázható érdekből tagadják a terrorvezér halálát – nyilatkozta a CNN kérdésére John Avlon összeesküvés-elméletekkel foglalkozó kutató. – Az azonban, hogy az efféle hangok az amerikai politikai életben is megszólalnak, némileg meglepő, és felettébb szomorú.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.