Balatonboglári borok bemutatója Budapesten

Tizenkilenc neves, illetve feltörekvő pincészet – többek között a Garamvári Szőlőbirtok, a Konyári pince, a Légli Szőlőbirtok vagy a Kislaki bormanufaktúra – válogatott tételeivel ismerkedhetnek meg a látogatók a Balatonboglári borvidék borbemutatóján csütörtökön a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

MNO
2011. 05. 04. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A balatonboglári az ország ötödik legnagyobb borvidéke, 3400 hektáron 4800 hegyközségi tag nyolc hegyközségben, 37 település területén termel szőlőt. Ezek az 50 és 200 méter közötti, kellemesen hullámos domboldalak, amelyek szembekacsintanak a Balatonnal, közvetlenül élvezik a tó reflexiós hatását a napsugárzásban” – beszélt a borvidékről az MTI-nek Garamvári Vencel, a szervező Dél-Balatoni Borút Egyesület elnökségi tagja. Mint a borász hozzátette, egyedülálló adottságról van szó, amelyet nem tett tönkre a turizmus: a parttól 1,5 kilométerre csodálatos tölgyesek, szép kitettségben, változatos talajokon gyönyörű szőlők találhatók, és ezeket mindinkább gondos gazdák kezei művelik.

„Egyre több kis borászat kezd termelésbe ezen a sokrétű, sokszínű borvidéken, és igyekszik olyan arculatot adni a borainak, amely megjeleníti az adott terroirt” – hangsúlyozta a 2006-ban az Év bortermelője címmel kitüntetett Garamvári Vencel. A borász emlékeztetett arra, hogy a Balatonboglár környéki termelők közül 2008-ban Konyári János, majd tavaly Légli Ottó is elnyerte a rangos címet, ami bizonyítja, hogy a borvidéken magas minőségű szőlőművelés folyik. Ezt csütörtökön 19 pincészet több mint 80 tételén keresztül mérhetik le a Vajdahunyadvárba látogatók.

„A legjobb borokat igyekeztünk előszelektálni, hogy segítsünk egy kicsit a közönségnek, amely így is a bőség zavarával fog küzdeni” – jegyezte meg Garamvári Vencel. Beszámolója szerint a bemutató széles választékában egyaránt megtalálhatók majd az illatos, száraz fehérborok, a nehéz, testes vörösborok, nem beszélve a finom gyöngyözőborokról vagy a pezsgőkről.

Fehérborból legalább 10-12, vörösből 6-7, mintegy 20 fajtát lehet megkóstolni az Achs és Achs pincészet (Kéthely), a Balla pince (Balatonkeresztúr), a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet (Balatonlelle), a Dézsma pince (Balatonszárszó), a Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle), a Hujber pince (Balatonboglár), az Ikon borászat (Látrány), a Katona borház (Balatonboglár), a Kislaki bormanufaktúra (Balatonboglár-Szőlőskislak), a Koltai pincészet (Szőlősgyörök), a Konyári pince (Balatonlelle), a Légli Szőlőbirtok (Balatonboglár), a Némethi családi pincészet (Balatonlelle), az Öregbaglas pincészet (Kéthely), a Pócz pincészet (Balatonlelle), a Szent Anna borház (Szőlősgyörök), a Szent István pincészet (Somogyvár), a Szt. Kristóf pincészet (Zamárdi) és a Veszprémi családi pince (Kötcse) tételeiből.

A dél-balatoni borok mellé a Kistücsök étterem finomságai, somogyi sajtok, kolbászok is megízlelhetők lesznek a bemutatón. A belépőhöz a korlátlan kóstolási lehetőség mellett egy Riedel borospohár is jár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.