Bevásárlóközpont épülhet Fidel Castro szülőhelyén

Bevásárlóközpont épülhet Fidel Castro szülőhelyén – írja a The New York Times. Az 1960-as évek kommunista forradalma lerombolta a pályákat. Az állandó pénzügyi gondokkal küzdő ország új vezetése azonban most úgy döntött, ismét engedélyezi a „burzsoá szórakozást”. Adófizetők építik Noé Bárkáját Kentuckyban – írja a The Time. Az állam turisztikai bizottsága 43 millió dolláros támogatást szavazott meg a bibliai színeket, köztük a már említett vízi járművet és Bábel tornyát egy vidámpark keretében megjeleníteni kívánó vállalkozásnak.

Kovács N. László
2011. 05. 25. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Bevásárlóközpont épülhet Fidel Castro szülőhelyén – írja a The New York Times. Az 1960-as évek kommunista forradalma lerombolta a pályákat. Az állandó pénzügyi gondokkal küzdő ország új vezetése azonban most úgy döntött, ismét engedélyezi a „burzsoá szórakozást”.

Sokatmondó fotó: Fidel Castro kopott katonai egyenruhájában áll a labda felett, és meglengeti az ütőt. A háttérben Che Guevara mosolyog. Az uniformis jelzi: a kommunista forradalom a golfpályára is megérkezett, az imperializmus napjai meg vannak számlálva. Van, aki ma is hisz ebben: Venezuela elnöke, Hugo Chávez rendszeresen felszólal a golf ellen, kifejtve, kevéssé igazságos, hogy míg a túlzsúfolt nyomornegyedekben egymás hegyén-hátán élnek az emberek, a pályák óriási területet foglalnak el, csak azért, „hogy a burzsoázia játszhassa játékait”.

A kubai elvtársak mindenesetre úgy tűnik, vetettek egy pillantást az ország rogyadozó gazdaságára, és úgy döntöttek, utóvégre mégsem olyan rossz dolog ez a golf. Manuel Marrero, Kuba gazdasági minisztere európai fejlesztők előtt beszélve kijelentette, legalább 16 üdülő megnyitását tervezik. A The New York Times információi szerint az első fázis során négy fog elkészülni – ezek összesen több mint másfél milliárd dollárba kerülnek majd. A befolyó haszon körülbelül fele az államkasszát fogja gazdagítani.

Az építkezést a kanadai Standing Feather International nevű vállalat fogja megkezdeni. A cég állítása szerint a megállapodást lezáró feljegyzést áprilisban rögzítették, a munkálatok pedig már kora ősszel megkezdődhetnek. „Közölték velünk, ez a vállalkozás most a külföldi tőke bevonásának elsődleges módja” – magyarázta Graham Cooke, a Guardalavaca-parton építendő 410 millió dolláros központ tervezője. „Kuba rájött, a nap és a salsa nem elég többé – ha versenyképes turizmust szeretnének, szélesíteniük kell a kínálatot – fejtegeti Chris Nicholas, a Standing Feather igazgatója. – Úgy döntöttek, a golf irányába indulnak.”

A projekt különösen a gazdag európai, kanadai és ázsiai utazókat célozza meg – amerikaiak a hidegháború óta fennálló törvények értelmében csak speciális engedéllyel költhetnek pénzt a szigeten – akik számára természetes, hogy ha nyaralni mennek, ütőiket is bepakolják a csomagba. A különösen jómódúak nem csupán néhány ütés erejéig maradhatnak: az üdülőközpontok megvásárolható lakásokat is kínálnak majd a külföldiek számára – különös fejlemény ez egy olyan országban, ahol elméletileg nem létezik a magántulajdon. A rezidenciák átlagára 600 ezer dollár körül mozog majd, míg egy hotelszobai éjszaka körülbelül 200 dollárba kerül majd. Összehasonlításként: egy átlagos kubai 20 dollárt keres – havonta.

Az Amerikai–Kubai Kereskedelmi Tanács elnöke szerint épp ezért óvatosan kell fogadni a nagyszabású tervekről szóló híreszteléseket. „Vajon a kubai állampolgárok beléphetnek majd a klubokba? Dolgozhatnak majd a pályákon? Ha a kubaiak megjelenhetnek ezeken a helyeken, sőt, meggazdagodhatnak a külföldiek révén, az óriási problémát jelent majd a kommunista kormányzat számára” – vélekedik John Kavulich.

A tervek mindenesetre készülnek. A Standing Feather a kapitalista országok egyik legtipikusabb elemét is elvinné kubai üdülőibe: az otthonos hangulat biztosítására bevásárlóközpontot terveznek, ahol észak-amerikai árukat kínálnak majd. „Azon a helyen fog állni, ahonnan Castro is származik, Holguín tartományban” – közölte Cooke.

The Time (time.com)

Adófizetők építik Noé Bárkáját Kentuckyban – írja a The Time. Az állam turisztikai bizottsága 43 millió dolláros támogatást szavazott meg a bibliai színeket, köztük a már említett vízi járművet és Bábel tornyát egy vidámpark keretében megjeleníteni kívánó vállalkozásnak.

Az Ark Encounter nevű létesítmény, a világ első „vallásos vidámparkja”, összesen mintegy 150 millió dollárba kerül majd, az állam tehát a projekt negyedét állja. Az üzemeltető Genesis in America nevű cég szerint a hely játékos formában igyekszik megismertetni a Bibliát a fiatalokkal: ennek jegyében épül fel a bárka, a torony, de fallal körülvett szentföldi falut és egyéb látványosságokat is terveznek. Steve Beshear kormányzó szerint a válallkozás 600-700 új munkahelyet teremthet, ráadásul kifejezetten előnyös lehet az állam gazdaságára nézve, ezért mindenképp megérdemli a támogatást.

Az állam és az egyház szétválasztása az amerikai alkotmányban is szerepel, így nem csoda, hogy hamarosan megjelentek a tiltakozó hangok. Az Americans United for Separation of Church and State nevű csoport közleményben tiltakozott Kentucky döntése ellen, kijelentve, a kormányzat nem támogathat vallási célú projektet, mert azzal a nem vallásosokat diszkriminálja. A turisztikai bizottság hasonlóan érvelt: nem utasíthatták el a park támogatási kérelmét csak azért, mert az vallásos témájú – ez ugyanis diszkrimináció lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.