Döntenünk kell, hogy Beckham vagy a kertésze bérét akarjuk-e

Nemzeti érdek a helyi közösségek fejlesztése, amelyhez elengedhetetlen az összefogás és a meglévő jó gyakorlatok széles körű alkalmazása. A jövőnk egymás meghallgatásán múlik, de tanulás nélkül nem juthatunk messzire – hangzott el egy a helyi gazdaságfejlesztésről rendezett szerdai budapesti konferencián.

Bittner Levente
2011. 05. 25. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly lemaradásban van a helyi gazdaságfejlesztés területén Magyarország, pedig ez sarkalatos kérdése a fejlődésnek – jelentette ki Lukovich Tamás. A Pro Régió Ügynökség ügyvezető igazgatója kiemelte: összefogással kell kiragadnunk magunkat a bajból. Ebben fontos szerepük van az önkormányzatoknak, „hiszen helyben dőlnek el a dolgok”. Bár vannak jó példák, 18 teljesen jó gyakorlatot mégsem tudtak volna összegyűjteni az országból – tette hozzá.

Miénk itt a tér, mi döntünk a saját életünkről – mondta köszöntőjében a Konferencia a helyi gazdaságfejlesztésről című rendezvény mottójára utalva Szűcs Lajos. A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, fideszes országgyűlési képviselő szerint a legnagyobb kérdés az, hogy képesek vagyunk-e megváltoztatni a nem jól működő országot. „Jövőnk egymás meghallgatásán múlik” – fogalmazott, hozzátéve: a helyi gazdaságfejlesztés nem csak a helyi közösségek miatt fontos, hanem nemzeti érdek is. Ezért be kell vonni az embereket a döntésekbe, hogy „ne legyőzzük, ne meggyőzzük egymást, hanem tárgyaljunk”. A versenyképesség szempontjából fontos, hogy a közösségek saját igényeik szerint továbbgondolják mások ötleteit, valamint újabbakat is kitaláljanak. Minden egy irányba mutat, a tömegtermelés korszakának vége, nem lehet egységesre festeni a sokszínű világot – húzta alá Szűcs Lajos.

Mennyire van Budapest Mátészalkától?

Nemcsak azt kell tudnunk, hogy miben vagyunk jók, hanem azt is, hogy miben vagyunk kissé versenyképtelenek – hívta fel a figyelmet Bod Péter Ákos. A Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök ugyanakkor hozzátette: tudomásul kell vennünk, ha feladjuk a kiválóság gondolatát, akkor „nem Beckham, hanem a kertésze bérét kapjuk”. A működőtőke beáramlásának elmúlt húszéves történetét felvázolva elmondta: az idő előrehaladtával egyre több hozzáadott értékkel bíró befektetések érkeztek.

Ennek ellenére valami gond van, hiszen a hozzánk hasonló körülmények közül induló országok sokkal jobbakká váltak nálunk – figyelmeztetett Bod Péter Ákos. Az egy főre eső európai GDP-átlagot nem nehéz elérni, elég fölszállni Mátészalkán a vonatra és Budapestre menni – utalt az országon belüli különbségekre. Magyarország egésze azonban 2004-ben visszaesett, és azóta sem képes közeledni az uniós átlaghoz, ezért új szakaszba kell lépni. A volt jegybankelnök biztatásképp megemlítette, hogy ennek ellenére a futballunknál azért jobb a gazdaságunk. Ezzel sikerült is mosolyt csalnia a hallgatóság ajkára. Infrastruktúra tekintetében 35. helyen állunk a világon, különösen a pénzügyi infrastruktúra tekintetében foglalunk el előkelő helyet.

Jó irányok

A fejlődés egyik akadálya a még a szomszédainkhoz képest is terjedelmes állam. A magas állami újraelosztásban azonban 5 százalékos súllyal szerepel az adósságszolgálat, ha megvalósulnak a kormány államadósság-csökkentő tervei, akkor az az újraelosztást is mérsékelni fogja – hangsúlyozta Bod Péter Ákos. Hozzátette: az út azonban hosszú lesz, még a lengyelek szintjének eléréséhez is mintegy tizenöt év kell.

A beruházások a rendszerváltás után gyakorlatilag megszűntek, majd a Medgyessy-féle jóléti rendszerváltás újra visszavetette az akkorra már megindult fejlődést, pedig az unió nem kevés pénze van már benne – húzta alá a volt pénzügyminiszter. Az Új Széchenyi-terv kapcsán kiemelte, hogy szerencsére a jelenlegi gazdaságpolitika nem koncentrált, így marad lehetőségük az alulról jövő kezdeményezéseknek. Ezt azonban hátráltatja, hogy elvesztettük korábbi oktatási fölényünket, hiányzik a szükséges nyelvtudásunk, valamint a természettudományokban is visszaestünk. „Pénz lenne a jó tervek megvalósítására, de hiányzik a megfelelő tudás” – fogalmazott.

A válságról szólva Bod Péter Ákos elmondta: az nem fog elmúlni, időről időre vissza fog térni, de ez beilleszthető egy rendbe, csak rugalmasságra, alkalmazkodásra és minőségre törekvésre van szükség.

Rendkívül fontos a bizalom

Rechnitzer János, a Szent István Egyetem rektorhelyettese a szellemi tőke fontosságát emelte ki. Mint mondta, fantasztikus értéke van a felhalmozott közös tudásnak, amelynek újrafogalmazása jelentheti egyes termékek versenyképességét. Hozzátette: a fejlesztéspolitika akkor sikeres, ha a felülről és az alulról jövő irányok összekapcsolódnak, együtt haladnak. Úgy látja, ehhez most adottak a feltételek, köszönhetően az Új Széchenyi-tervnek is. A helyi gazdaságfejlesztés az 1970-es években jelent meg Európában, ekkor szembesültek az erőforrások korlátozott voltával és csodálkoztak rá a kisiparosok remekeire – idézte fel a kezdeteket Rechnitzer János.

A rektorhelyettes kiemelte a vállalkozókkal való kapcsolattartás fontosságát. Nem ellenségként kell rájuk tekinteni, hanem integrálni kell őket a helyi közösségekbe. Befogadásuk alapvető feltétele a fejlődésnek – mondta. Hozzátette: nagyon átgondolt fejlesztési stratégiákra van szükség, amelyeket alaposan meg kell vitatni. Azt is jónak tartaná, ha az állam számon kérné ezeket a helyi stratégiákat, és el is várná megvalósításukat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül lényeges az innováció, valamint annak megosztása másokkal. Rechnitzer János a háztartások rendkívüli fontosságát is hangsúlyozta. A bennük kialakuló közös identitás, az elkötelezettség és a helyi büszkeség nagy fejlesztési erő – mondta. Meglátása szerint a siker kulcsa egyrészt az egyénekben rejlik, másrészt pedig a bizalomban, hiszen a bizalmatlanság feszíti szét a meglévő közösségeket, amelyekben „óriási erő van”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.