Eddig 15 életet követelt: tovább terjedhet a hasmenésjárvány

A hasmenésjárvány terjedésével számolnak a német hatóságok; kedd reggeli adatok szerint az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés eddig 15 halálos áldozatot követelt, és immár megközelíti az 1500-at a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787558" target="_blank"><strong>• Megállítható a járvány? Gyorstesztet dolgoztak ki a kutatók</strong></a>

MNO
2011. 05. 31. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Koch, az országos járványügyi intézet igazgatója egy interjúban azt hangoztatta, hogy további megbetegedésekkel, illetve áldozatokkal kell számolni. A sok rossz jel mellett két jó is akadt. Egyrészt a kedd reggeli újságok megerősítették, hogy a münsteri egyetem tudósai gyorstesztet fejlesztettek ki a fertőzés kimutatására. Másrészt pedig ismertté vált az is, egyre több észak-németországi kórházban próbálkoznak egy úgynevezett antitest-terápiával, amely várakozások szerint lehetővé teszi a legsúlyosabb szövődmények kezelését.

Ami a münsteri kutatási eredményeket illeti, azok jelentősége abban van, hogy lehetővé válik a különleges kólibaktérium okozta fertőzés gyors kimutatása. Szakértők szerint ez eddig legalább két napot vett igénybe, a tudósok által kifejlesztett gyorsteszt viszont lehetővé teszi, hogy a kórokozó baktériumot órákon belül kimutassák.

Vérszegénységet is okozhat

Hamburgban és Hannoverben ugyanakkor már alkalmazzák az Eculizumab nevű antitest-terápiát a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködő betegek kezelésére. Közismert ugyanis, hogy a fertőzés legsúlyosabb esetekben a vörösvértestek rombolásával vérszegénységet és veseelégtelenséget okoz, és az elmúlt napokban előfordult, hogy a dialízises kezelés is eredménytelen maradt. A szóban forgó antitest-terápia alkalmazásának első jelei kedvezőek, az orvosok azonban figyelmeztettek arra, hogy nincs szó „csodaszerről”.

Hogy a terápia valójában mennyire sikeres, az a szakértők szerint ténylegesen 3-4 héten belül derül ki. Az orvosok aggodalmait növeli az is, hogy a fertőzés következtében mind több központi idegrendszeri károsodást, a többi között beszédzavart észlelnek. Egyes helyeken hiány van a vérplazmában is, a tartományok egymást igyekeznek kisegíteni. A fertőzés terjedésével kapcsolatban a hatóságok továbbra is sötétben tapogatóznak.

Németországban egyre kevesebb szó esik a korábban első számú baktériumhordozónak tekintett, importált spanyol uborkáról. A hatóságok most elsősorban „saját házuk táján” keresik – de nem találják – a felelős élelmiszereket. Mindenesetre elsősorban az uborka, a paradicsom, a paprika, valamint a saláta – és általánosságban a nyers zöldség – fogyasztását nem ajánlják.

200 milliós a kár hetente

Spanyolország gazdaságának heti 200 millió eurós kárt okoz a fertőzött uborka miatt kialakult helyzet – közölte Rosa Aguilar Rivero spanyol környezetvédelmi, vidék- és tengerügyi miniszter kedden Debrecenben. Spanyol területeken korábban még nem azonosították a több ember halálát okozó baktériumot, a fertőzés Németországgal hozható kapcsolatba – mondta a spanyol tárcavezető az európai uniós agrárminiszterek informális zárt körű tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az EU tagállamainak közös megoldást kell találniuk a kialakult helyzetre, hiszen az a spanyol termelőknek jelentős exportkárokat és piacszűkülést okoz.

Ezt követően zárt ajtók mögött megkezdődött a miniszterek tanácskozása, amelyen az állattenyésztés jövőjével és a takarmányozás helyzetével összefüggő kérdéseket tekintik át.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.