Egy új korszak kezdete – Képviselők tornáztak a Parlamentben + Képek

„A sport elsősorban nemzeti fogalom, a legfontosabb polgári értékekre tanít meg.” Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke Szent-Györgyi Albert szavaival nyitotta meg a sportról szóló törvény újraszabályozásának nyílt napját a Parlament felsőházi termében. Az üzenet célhoz ért: a rendezvényre olimpiai bajnokokkal és politikusokkal teltek meg a padsorok.

Gabay Balázs
2011. 05. 04. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a bizottsági elnök volt az egyetlen, aki Szent-Györgyi gondolatát választotta beszéde egyik sarokpontjául. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) oktatásért felelős államtitkára a Nobel-díjas tudós mellett a klebelsbergi oktatáspolitikát hozta fel követendő példaként, amelynek alapvető célkitűzése volt a széles körű és rendszeres iskolai sport megszervezése. Az államtitkár kiemelte, Szent-Györgyi már a 30-as években attól tartott, a gyermekek elpuhulása veszélyezteti az ország jövőbeli generációit. „Miért kell 81 év után még mindig ugyanerről beszélni? – tette fel Hoffmann Rózsa a kérdést. – Tennünk kell azért, hogy ne Szent-Györgyi szavaitól harsogjon az ország.”

„Nem lehetsz nagyobb, mint maga a sport”

Hoffmann Rózsa intelme előtt több előadó is kritikával élt az új sporttörvény kapcsán, azonban mindannyian leszögezték: össze sem hasonlítható, hogy a polgári kormány mekkora erőfeszítéseket tett a hazai sport felemelkedéséért elődeihez képest. A legtöbben elsősorban a korábban nem jellemző összefogást emelték ki, amelynek köszönhetően „egy új korszak kezdete lehet a megszülető sporttörvény”. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, „a sport nem az egyének szórakozása, hanem a nemzet magának való megfelelése”, majd Wayne Gretzkytől, a világ egyik legismertebb, már „nyugdíjba vonult” jéghokisától idézett: „nem lehetsz nagyobb, mint maga a sport”. A házelnök kitért arra is, hogy a sportos nemzet státuszát meg kell őrizni, fantasztikus olimpiai hagyományai erre kötelezik Magyarországot. A felsőház terme megfelelő hely ennek a sorskérdésnek a megvitatásához – zárta szavait.


Ahogy a sportkonferenciák állandó résztvevői megszokhatták, olimpiai győztesekben most sem volt hiány. A „patkó” jobbik sarkában Kovács Antal, Paks „Atom Antija” figyelt, míg a Nefmi sportért felelős államtitkára, Czene Attila a pulpituson foglalt helyet. Utóbbi szólásra is emelkedett, és úgy fogalmazott, az elvégzett elemzések, vizsgálatok kaotikus állapotokat fedeztek fel az eddigi sportirányítás, szervezés terén. „A feladatok elaprózódtak, rengeteg erőforrás veszett el, a finanszírozás pedig áttekinthetetlen volt. A születőben lévő törvénnyel a párhuzamos feladatvégzéseket el fogjuk különíteni, a pénzek elosztását pedig tisztán átláthatóvá tesszük.”

A „kifehérítést” tartotta a törvény legfontosabb sarokpontjának Borkai Zsolt is. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte, az egycsatornás finanszírozással egyszerűbbé válik az ellenőrzés, a sport pedig jóval nagyobb lobbierőként lesz majd képes fellépni. „A törvény sikeressége két alapvetésen nyugszik: egyfelől, hogy a központi költségvetésben, ezen belül a sportbüdzsében pontos számok szerepeljenek. Másrészt a sportért felelős öt köztestületi vezető megfelelően irányítsa az alájuk tartozó stratégiai területeket.”

Alaposan bemelegítette őket

A nyílt nap hivatalos szellemisége akkor libbent tova, mikor Monspart Sarolta színpadra, helyesebben a pulpitusra lépett. A Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke minden bevett formulát félretéve gyakorlatilag szórakoztatta a több száz fős hallgatóságot. A vidám kezdést – „ez volt a bemelegítés” – keményebb szavak követték. Az elnök asszony úgy fogalmazott, „a kormány által megírt kottáról” ugyan nem játszik rosszul Borkai Zsolt MOB-elnök, azonban ideje lenne észbe kapni, hogy a sportoló lakosság 70 százaléka szabadidejében mozog, ehhez pedig alig kap szakmai segítséget. „Ha Sári néni elmegy az orvoshoz, neki is el kell magyarázni, hogy a piros vagy a zöld kapszulát szedje. A sportorvosoknak ugyanilyen alapossággal kellene tenniük a dolgukat.”


Monspart a médiamunkásoknak is odaszúrt egyet: az újságíróknak nem csupán az országos vagy világhírű sportolókkal kellene foglalkozniuk. „Az amatőr sport maximum akkor kaphat nyilvánosságot, ha sikerül valami bombanőt lencsevégre kapni.” A Nemzet Sportolója (rajta kívül többek között ott volt Portisch Lajos, Kulcsár Győző és Buzánszky Jenő is) kiemelte, mit várhatunk, ha az esti valóságshow „hősei” közül egyik sem jeleníti meg a sport szeretetét, szellemiségét. „Az ország hetven százaléka semmit sem sportol. Közgazdászok kiszámolták, hogy ha a törvény lefektetné a megfelelő alapokat, félmillióval lehetne csökkenteni a táppénzen lévők számát, illetve a mozgáshiányból fakadó betegségben szenvedőkre nagyjából 1,8 milliárddal kellene kevesebbet költeni.” A meghökkentő adatok felsorolását követően Monspart Sarolta nem hazudtolta meg magát, és egyperces átmozgató tréninget vezényelt a lemerevedett résztvevőknek, mosolyt csalva az arcokra. A dübörgő tapsvihar méltán szólt tájfutó világbajnokunknak.

Ezzel csak nyerhet az egész magyar sport

A kávészünet előtt Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke is szót kapott, és a nap egyik legfontosabb szakmai gondolatával rukkolt elő: „Az alapvető irányvonal jó, azonban a jelenlegi sportszervezésből iszonyatosan hiányzik az önkormányzatok közti kapcsolatrendszer kiépítése. Nem kell átrohanni a sporttörvény problémás részein, ki kell beszélni azokat. A változtatásokkal ugyanis kizárólag nyerhet az egész magyar sport, és újra versenyképesek lehetünk Európában.”

Míg a többség a szendvicshegyeket és a kávépultot ostromolta, addig mi a szünetben Bánki Erikhez, a nyílt nap levezető elnökéhez fordultunk, akitől megkérdeztük, mik azok a különbségek, amelyek az új kormány sportszemléletét megkülönböztetik az előzőkétől. „Mi társadalmasítottuk a sportirányítást, és visszaadtuk azt a civil szféra kezébe – kezdte a Ház sportbizottságának elnöke. – A központi sporttámogatások mértékét megdupláztuk, és ezt a számot a következő években is növelni fogjuk. Még az idei évben új támogatási rendszert vezetünk be, amelynek alapját a társasági adóbefizetések jelentik majd. Ezzel újabb milliárdok áramolhatnak majd a magyar sportba.”

Kérdésünkre a sportvezető elárulta, a történelmi jelentőségű lépést napokon belül sajtótájékoztatón fogják majd bejelenteni.


A félórásra nyúló szünet után az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának alelnöke lépett az emelvényre, és elmondta, óriási dolog, hogy a sporthoz és a rendszeres testmozgáshoz való jog immár az új alaptörvénybe is bekerült. Szalay Ferenc leszögezte: létfontosságú kérdés, hogy az öt látványsportágat – a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot – sikerül-e piaci alapokra helyezni. „A külföldi példa adott” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a levezető elnök által érintett társasági adókedvezménnyel olyan források jelenhetnek meg a sportban, melyek eddig még soha. Soha nem voltunk még olyan erősek, hogy egy ilyen törvényt megalkossunk. Ha minden jól megy, 350 milliárd forint áramolhat a magyar sportba a társasági adóból – mondta az alelnök.

Megéri a sportra költeni

Miben halunk meg? – tette fel a kérdést a hallgatóságnak Szócska Miklós. A meghívást elfogadó egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: mi nem arra születünk, hogy Európa egyik legbetegebb nemzete legyünk. Gazdaságilag is megéri, ha nem az ápolási költségekre, hanem a sportra költünk, ezért minden eszközzel támogatnunk kell, hogy a kórházak helyett a sportpályákat árasszák el az emberek – fűzte hozzá.


Fotó: A szerző saját felvételei


A nyílt nap evidenciáját a nemrég a Nemzet Sportolójának megválasztott Buzánszky Jenő fogalmazta meg az MNO-nak. Az Aranycsapat kőkemény hátvédje a Parlament Duna-folyosójának egyik sarkában állva elmondta, szükség van azokra a biztosítékokra, amelyek az élet különböző területeit, így a sportot is szabályozzák. „Ez a kormány pótolta az elmaradást, és méltóképpen megemlékezett a múlt nagy legendáiról, köztük rólunk, az Aranycsapat tagjairól. Soha nincs késő elkezdeni ezt a folyamatot.” A legendás bekk kifejtette, a sporttörvényhez tett javaslatában ő a 3-6 éves korosztályt célozta meg egy ovifoci-alapítvány létrehozásának gondolatával. „Ha megvalósul a terv, a kicsik a kezdetektől megismerkedhetnek a sportágakkal, és maguk választhatnak közülük.” Lám, a múlt így járulhat hozzá a jövőhöz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.