Egy világszerte követhető mintának ad otthont hazánk

Világszerte követhető modell lehet az atomerőművek biztonságát vizsgáló uniós stresszteszt, amelynek azonban kellőképpen szigorúnak kell lennie ahhoz, hogy a Fukusima utáni világban a lakosság elfogadja a nukleáris energiát – mondta kedden Gödöllőn Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezérigazgatója az uniós energetikai miniszterek informális tanácskozásának szünetében. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781590" target="_blank"><strong>• Fellegi: A vita iránymutatást adhat az eszmecseréhez </strong><br /></a><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/781418" target="_blank">• Évtizedeket meghatározó kérdésről döntenek hazánkban</a></strong>

MNO
2011. 05. 03. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Japánban történt márciusi atomkatasztrófa előtt 143 atomerőmű működött az Európai Unióban (EU). Azóta többet lekapcsoltak, Tanaka Nobuo szerint pedig további erőművek is erre a sorsra juthatnak. „Előfordulhat, hogy az idősebb erőművek közül néhányat a tervezettnél hamarabb véglegesen le kell állítani” – mondta, hozzátéve, hogy az energiatermelésből kivont nukleáris létesítmények pontos száma a még formálódó EU-s stresszteszttől függ majd.

Világszerte követhető minta

A tesztnek kellőképpen szigorúnak kell lennie, különben a fukusimai katasztrófa hatására megváltozott viszonyok között a lakosság nem fogadja el a „nukleáris opciót” – hangsúlyozta az IEA vezetője. Tanaka elmondta: számos országban felülvizsgálják az atomerőművekre vonatkozó előírásokat, biztonsági eljárásokat, a vizsgálat egyik világszerte követhető mintája pedig az uniós stresszteszt lehet.

A fukusimai katasztrófa pontos okait egyelőre nem tudni, az egyik legjelentősebb következmény viszont már látható: nem terjed olyan ütemben az atomenergia használata, mint ahogy korábban becsülték, aminek jelentős hatása lehet a többi energiaforrásra, nagyobb teret nyerhet például a földgáz – mondta Tanaka Nobuo. Hozzátette, az EU-ban az energiabiztonságot mindenekelőtt a tagállamok hálózatainak összekapcsolásával, határokon átívelő hálózatok kiépítésével lehet fokozni. Ez a legalkalmasabb módszer a megújuló forrásokból származó energia egyik jellegzetességéből, a megtermelt mennyiség állandó ingadozásából fakadó problémák kiküszöbölésére is – mondta Tanaka Nobuo, utalva arra, hogy például a szélerőművek termelése igen nagy ingadozásokat mutat, hiszen a széljárás a legtöbb helyen korántsem változatlan.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.