Elkapták a háborús bűntényekkel vádolt Ratko Mladicsot

Letartóztatták Ratko Mladicsot. A korábban napvilágot látott információt Boris Tadics szerb államfő erősítette meg csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786631" target="_blank"><strong>• Szerbiában elkapták Ratko Mladicsot? Most vizsgálják a DNS-t</strong></a>

MNO
2011. 05. 26. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Szerb Köztársaság nevében bejelentem Ratko Mladics letartóztatását. A kiadatási eljárás folyamatban van. Minden háborús bűnösnek szembe kell néznie az igazsággal” – mondta sajtótájékoztatóján Boris Tadics. A szerb köztársasági elnök a háborús bűnökkel vádolt tábornok elfogását úgy jellemezte: ez a siker egy hosszú folyamat vége volt. Tadics gratulált az akciót kivitelező titkosszolgálati tiszteknek.

„Jó Szerbiának, hogy történelmünk ezen kapuit becsukhatjuk, és úgy hiszem, hogy EU-integrációnk kapui most már kinyílhatnak. Senki nem kérdőjelezheti meg Szerbia együttműködési szándékát a hágai Nemzetközi Bírósággal” – szögezte le az elnök, ígéretet téve, hogy Goran Hadzicot szintén Mladics sorsára juttatják majd.

Az államfő a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: Mladics elkapását nem szándékosan időzítették arra a napra, amikor Cathrine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kétnapos látogatásra érkezett a szerb fővárosba.

A belgrádi és a zágrábi média korábban olyan értesüléseket szerzett, hogy a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűntényekkel vádolt parancsnoka Milorad Komadics álnéven élt Szerbiában. Állítólag a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Lazarevo faluban tartóztatták le csütörtök reggel. A Jutarnji List című horvát lap úgy tudja, Komadicsot azután fogták el, hogy bejelentés érkezett a hatóságokhoz, miszerint a férfi nagyon hasonlít Mladicsra, és egyes azonosításra alkalmas jegyei is egyeznek a vádlott vonásaival.

Korábban a belgrádi belügyminisztérium egyik név nélkül nyilatkozó illetékese nyomán látott napvilágot az az értesülés, hogy a szerb rendőrség letartóztatott egy férfit, aki gyaníthatóan Ratko Mladics háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok.

Ratko Mladics a világ egyik legjobban keresett, háborús bűnökkel vádolt személye volt. A boszniai szerb hadsereg tábornokát teszik felelőssé például a 8000 civil áldozatot követelő szrebrenicai mészárlás végrehajtásával is. 1995 óta körözték.

Vélemények Brüsszelből és Hágából

Catherine Ashton szerint a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűnökkel vádolt parancsnokának az elfogása „fontos lépés Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára”.

A délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljárni hivatott, hágai székhelyű nemzetközi ENSZ-törvényszék (angol rövidítéssel: ICTY) ügyésze 1995-ben emelt vádat Mladics ellen. Serge Brammertz, a hágai törvényszék ügyésze első reagáló nyilatkozatában kijelentette: Mladics letartóztatásával Szerbia „teljesítette egyik nemzetközi kötelezettségét”.

Még mielőtt Belgrádban hivatalosan megerősítették volna a körözött háborús bűnös elfogásának hírét, Brüsszelben Stefan Füle bővítési EU-biztos szóvivője kijelentette: ha a hír igaz, akkor az azt jelenti, hogy Szerbia megértette az ICTY-vel való együttműködés jelentőségét. Szerbia „eldöntötte, hogy konkrét további lépéseket tesz az európai úton” – értékelte a fejleményt Natasha Butler.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke a hivatalos bejelentés után nyilatkozatban üdvözölte Mladics letartóztatását. „Ez jó hír Szerbiának, a térség stabilitásának, és új lendületet ad Szerbia EU-csatlakozási folyamatának” – fogalmazott Buzek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy még mindig szabadlábon van a Hága által szintén körözött Goran Hadzic.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szintén nyilatkozatban adott hangot örömének. Emlékeztetett arra, hogy Mladics „kulcsszerepet játszott a balkáni és az európai történelem néhány legsötétebb epizódjában, beleértve Szarajevó ostromát, valamint bosnyák férfiak és fiúk ezreinek 1995-ben Szrebrenicában történt legyilkolását”. Most, csaknem 16 évvel azután, hogy vádat emeltek ellene, végre lehetőség nyílik az igazságtételre – tette hozzá Rasmussen.

(MTI, bbc.com, lanchidradio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.