Előtérben az elkövetők jogai?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung ismerteti az alkotmánybíróság legfrissebb ítéletét kísérő politikusi bírálatokat. A Der Tagesspiegel az FDP taglétszámcsökkenéséről tudósít.

2011. 05. 06. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilap A karlsruhei ítélet bírálata című cikkében tudósít a szövetségi alkotmánybíróság döntését érő kritikákról. Wolfgang Bosbach (CDU), a Bundestag belügyi bizottságának elnöke a karlsruhei ítéletet problémásnak nevezte. „Nemcsak sok munkát jelent a törvényalkotóknak, az egész jogszabályt át kell dolgozni, hanem hatalmas terhelést jelent a rendőrhatóságnak.” Egyetlen szabadon bocsátott, de veszélyes bűnöző 24 órás felügyelete 20-25 rendőr munkáját igényli – hangsúlyozta Bosbach. „A bíróságokra és szakértőkre is jelentős többletmunka vár” – folytatta a CDU politikusa. A börtönbüntetésüket már letöltött, de továbbra is veszélyesnek tartott bűnözők biztonsági őrizetben tartását az alkotmánybíróság előírása alapján újra kell szabályozni. A karlsruhei bírák döntése a frissen reformált jogszabályt alkotmányellenesnek nyilvánította.

Bernhard Witthaut, a rendőrszakszervezet (GdP) vezetője szerint az alkotmánybíróság előírásai tovább súlyosbítják a személyzeti problémáikat. Az általa ismertetett tanulmányok szerint a bűnözők havi felügyelete közel egymillió euróba kerül. „A német rendőrség terhelhetősége már régen elérte a határait” – folytatta Witthaut. Beate Merk (CSU) bajor igazságügy-miniszter szintén bírálta a karlsruhei ítéletet, mert abban előnyben részesítik az elkövetők szabadságjogait a lakosság védelmével szemben. Merk tekintettel a törvénymódosításra, a tartományok beleszólási igényét hangsúlyozta. A felmerülő költségek döntő többsége a rendőrségi kérdésekben is illetékes tartományoknál fog jelentkezni.

Minisztériumi körök becslése szerint egyedül a megkövetelt újfajta elhelyezésük 5-15 milliós többletköltséggel járna, amit tovább növelne felügyeletük kiadásai. Hahn csütörtökön nem kívánta kommentálni a számokat. Hessenben jelenleg ötven személyt tartanak közbiztonsági őrizetben, köztük két nőt. A bíróság szerdán nyilvánította a frissen elfogadott közbiztonsági őrizetet alkotmányellenesnek. Ezzel azonban a bűnözők nem kerülnek azonnal szabadlábra, a bírák kétéves határidőt szabtak a törvényhozóknak. Addig az erőszakos és szexuális bűnözőket szigorú körülmények között szabad őrizetben tartani.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A liberális berlini napilap Az FDP elveszti tagjait című cikkében tudósít a liberálisok válságának egyik következményéről. Jelenleg az FDP-nek 66 138 tagja van – nyilatkozta Wulf Oehme pártszóvivő csütörtökön Berlinben. 2009 végén 72 116-an voltak, tehát közel hatezerrel többen. 2010 végén még mindig 68 541-en rendelkeztek tagsági könyvvel. Az év eleje óta 2403-an fordítottak hátat a szabad demokratáknak. Oehme hangsúlyozta, jelenleg az FDP a választások előtti évek színvonalán mozog. 2003 és 2008 között a párt az esztendők végén kevesebb taggal rendelkezett, mint most, csak 2002 végén volt a számuk némileg magasabb a jelenleginél. Megmutatkozott, hogy a 2009-es szövetségi választások környékén sok érdeklődő csatlakozott a párthoz, amit azonban ismét elhagytak. Oehme szavai szerint a 2009-es választások után az adományozási kedv is csökkent, bár 2010-ben a tervezett mennyiség közelében maradt. A 2011-es esztendőre még nem lehetséges tendenciákat megállapítani. Mindenesetre az FDP-nek – az elmúlt hónapok gyenge választási szereplései miatt csökkenő állami támogatások miatt – a rendelkezésére álló források további zsugorodásával kell számolnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.