Halálbüntetés: csak rendkívül indokolt esetben

Csak a rendkívül súlyos bűncselekményt elkövetőkön hajtják végre a halálos ítéletet Kínában, minden más esetben fel kell függeszteni a kivégzést – derül ki egy frissen közzétett igazságügyi dokumentumból.

MNO
2011. 05. 25. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halálbüntetést csak „igen kis számban” fogják végrehajtani, s csak azokon, akik „rendkívül súlyos bűncselekményeket” követtek el – áll abban a jelentésben, amely a „kegyelmező igazságszolgáltatás” politikáját erősíti meg, s előírja a bíróságoknak, hogy a legsúlyosabb büntetést a törvény adta lehetőség szerinti leghosszabb időszakra függesszék fel. Az ítélkezési gyakorlat megváltoztatását szorgalmazó legfelsőbb bírósági irányelvek alapján máris jobban érvényesül az élethez való jog, mint a legalapvetőbb emberi jog – áll a dokumentumban, amely a kivégzés kétéves időtartamra szóló halasztását írja elő. Ugyanakkor Kínában a felfüggesztett halálbüntetés lényegében egyenértékű az életfogytig tartó szabadságvesztéssel.

Kína évek óta törekszik a halálbüntetés kiszabhatóságának korlátozására. Ennek első jeleként 2007-ben döntés született arról, hogy minden ilyen ítéletet jóvá kell hagynia a legfelsőbb bíróságnak. Korábbi sajtójelentések szerint a halálos ítéletek száma már 2007-ben mintegy 30 százalékkal visszaesett, a meghozott döntések 10 százalékát pedig megváltoztatta a legfelsőbb bíróság. A kínai törvényhozás idén februárban a büntető törvénykönyv módosításával 13-mal 55-re csökkentette a halállal büntethető bűncselekmények számát.

Kínában a legfelsőbb vezetés és a szakemberek meggyőződése is az volt a legutóbbi időkig, hogy a halálbüntetés eltörlésének még nincs itt az ideje, mivel túl sok erőszakos bűncselekményt követnek el az országban. A közvélemény szerint a legsúlyosabb büntetésnek elrettentő hatása van, azonban a kínai médiában már szót kaptak olyan vélemények is, amelyek távlati célként a halálbüntetés végleges eltörlését szorgalmazták.

Az 1,3 milliárd lakosú Kínában hajtják végre a világon a legtöbb halálos ítéletet, egyes számítások szerint az országot az egy főre jutó kivégzések számát tekintve is csak Irán és Szingapúr előzi meg. A kivégzettek túlnyomó részét gyilkosság vagy kábítószer-csempészés miatt ítélték el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.