Hat helyett három támogatási kategóriát hoznának létre

A jelenlegi hat helyett három támogatási kategóriába sorolná a színházakat, zenekarokat és más művészeti együtteseket az átfogó módosítás előtt álló előadó-művészeti törvény.

MNO
2011. 05. 30. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály módosítását célzó javaslatot L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának elnöke és Puskás Imre, a Tolna megyei közgyűlés elnöke nyújtotta be. A képviselői indítványt széles körű szakmai egyeztetés előzte meg – mondta el a törvénymódosításról tartott hétfői sajtótájékoztatóján L. Simon László.

Emlékeztetett arra, hogy a Minőség a kultúrában című választási programfüzetükben már bejelentették, felülvizsgálják az előadó-művészeti törvényt. Azért nyújtották be az indítványt hárman, hogy látható legyen: a vidéki, a fővárosi és az országos kultúra érdekei egyaránt megjelennek a módosításban. Az egyeztetéseket hat fordulóban tárgyalták a színházi, zenei és táncos előadó-művészeti szervezetekkel, a fenntartói oldalon a faluszövetséggel és a megyei jogú városok vezetőivel is.

A módosítás lényegi eleme, hogy a jelenlegi hat helyett három nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolná a törvény az előadó-művészeti szervezeteket. Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat. Külön egyeztetést is tartottak az eddig hatos kategóriába sorolt szervezetekkel: ne legyen számukra kérdés, a jelenlegi kulturális vezetés számára fontos az alternatív kultúra.

A módosítás szerint megszűnne az Előadó-művészeti Tanács, helyette létrejönne a nemzeti előadó-művészeti érdekegyeztető tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze. Bevezetnének újabb ösztönző szempontokat: egyértelműen rögzítené a törvény, hogy a klasszikus és a kortárs magyar művek előadását, létrejöttét támogatják. „Nem kötelezően. A politika továbbra sem kívánja megmondani, hogy egy színház mit játsszon. A törvény védi a művészeti élet szabadságát, hiszen a jelenleg hatályos alkotmányban és a 2012-től hatályba lépő alaptörvényben is megjelenik: az állam mint alkotmányos alapjogot garantálja ezt” – fogalmazott L. Simon László.

Kiemelte: a módosításban és a szöveges indoklásban is megjelenik, meddig terjed az állam és az önkormányzat kompetenciája és honnan a szakmáé, ezt a törvény eddig nem különítette el. Speciális foglalkoztatási szabályok is életbe léphetnek: ez a különböző intézményekben felsőfokú szakirányú végzettséggel dolgozók létszámát érinti. (Egy színház, nemzeti intézmény például egyetemi diploma nélküli statisztákat vagy amatőr kórustagokat eddig – elvben – nem szerepeltethetett rendszeresen.) Újdonság, hogy külön odafigyelnek az önálló műfajt képviselő cirkuszművészetre és a bábszínházakra.

A módosítás kötelezővé tenné a produkcióknál a korhatár megjelölését önbevallásos alapon. Erre már láthatók kezdeményezések, néhány helyen már feltüntetik a műsorfüzetben, plakáton, hogy például az előadás 14 éven felülieknek ajánlott-e vagy sem.

Azt a jelentős forrást, amely a társasági adókedvezményen keresztül jut be a magyar színházi világba, a törvénymódosítás nem veszélyezteti – jelentette ki L. Simon László.

Az öt nagy vidéki színházról (Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) az elnök elmondta: koncepcionális kérdés kiemelésük és külön nemzeti intézményként kezelésük, amelyet ő támogat, azonban ez a kezdeményezés független az előadó-művészeti törvénytől.

L. Simon László reméli, hogy még a nyári ülésszak idején elfogadja a parlament a törvénymódosítást, ezután létrejöhetnek a szakmai bizottságok (színházi, zenei, táncművészeti). A 2011–2012-es évadra szóló támogatásokat még a jelenlegi törvény szerint adják, az új finanszírozási szisztéma a 2012–2013-as évad számai alapján indulna.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.