„Helyi kis szövetségek” kellenek a gyermekek egészségéért

Felhívással fordul a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és az oktatási jogok biztosa az iskolák, óvodák és bölcsődék fenntartóihoz és az intézményvezetőkhöz, azt kérve: tegyenek meg mindent azért, hogy a közétkeztetésben minél több egészséges, lehetőleg helyi forrásból származó gyümölcs kerüljön a gyermekek asztalára.

MNO
2011. 05. 31. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Sándor és Aáry-Tamás Lajos keddi budapesti sajtótájékoztatóján üdvözölte azoknak a közoktatási intézményeknek, önkormányzatoknak és civil szervezeteknek a kezdeményezését, akik országszerte azon fáradoznak, hogy az iskolai és óvodai étkeztetésben a helyi forrásból származó élelmiszerek legyenek a meghatározók.

Felhívásukban azt javasolják: a jogalkotó az oktató-nevelő intézményekben folyó közétkeztetési tevékenységet úgy szabályozza, hogy a magasabb tápértékű, valamint a helyi forrásból, biogazdaságból származó alapanyagok elsőbbséget élvezzenek. Az élelmiszer-biztonsági követelményekkel kapcsolatos bizonytalanság eloszlatására azt indítványozzák, hogy a kistermelők, a háztáji gazdaságok és a kisléptékű élelmiszer-feldolgozás számára minél előbb készüljön el a jó higiéniai gyakorlat útmutatója.

Fülöp Sándor kezdeményezésük kapcsán kiemelte: jó irányba tett lépésnek tartanák, ha az oktatási és vidékfejlesztési tárca konkrét lépéseket tenne arra, hogy a leinformálható, kontrollálható, egészséges élelmiszerek nagyobb teret nyerjenek. Aáry-Tamás Lajos azt mondta, a legfontosabbnak azt tartaná, ha „helyi kis szövetségek” jönnének létre a szülők, az iskola, a termelők, a polgármester között annak érdekében, hogy a gyermekek minél több egészséges élelmiszerhez jussanak. Hasonló program a közelmúltban Gyulán elindult – jegyezte meg.

Lányi András, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának munkatársa egy két-három évvel ezelőtti felmérést felidézve azt mondta, hogy a gyerekek asztalára a jelenleg érvényes ajánláshoz képest száraz tésztából két és félszer, húsból másfélszer annyi kerül, mint kellene. Ugyanakkor a bevitt vastartalom jóval alacsonyabb a szükségesnél. Tejből és tejtermékekből a gyerekek 60 százalékát kapják csak az ajánlottnak, főzeléket általában csak hetente egyszer tesznek eléjük, friss zöldséget, gyümölcsöt az óvodáknak csak a fele tud mindennap biztosítani. Az ételek magas sótartalma mellé sokszor ételízesítő is társul, ennek következményeként – mint elhangzott – megjelent a gyermekkori magas vérnyomás jelensége.

Fülöp Sándor kérdésre válaszolva azt mondta, hogy tudomása szerint előkészületben van egy olyan szabályozás, amely az ételek elkészítésének mikéntjét szabályozná. Aáry-Tamás Lajos ugyanakkor hozzátette: abban nem hisz, hogy országos szinten kellene receptet megfogalmazni, de a helyi szintű együttműködések ehhez megfelelő keretet jelenthetnének.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.