Hiába tiltakoznak a vezetők, már gyűjtik az aláírásokat Gyurcsányék

Megkezdte a pártszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését az MSZP Demokratikus Koalíció platformja. A Gyurcsány Ferenc vezette tömörülésben úgy számolnak: nagyjából háromezer szignóra van szükségük, a voksolást pedig ősszel rendeznék. Közben a pártelnökség tagjai ismét arról nyilatkoztak, hogy nem támogatják a volt miniszterelnök törekvését, illetve nem ismerik Gyurcsány szándékait. Az elnökség szerdán arról is döntött: a pártszavazás ügyével következő, május végi ülésén a választmány foglalkozzon.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/781902" target="_blank"><strong>• Gyurcsány „apró történésekre” számít az LMP-nél </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781579" target="_blank"><strong>• Gyurcsány akcióban: „Mekkora pofont ne adjak?”</strong></a>

MNO
2011. 05. 04. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc múlt kedden jelentette be: platformja pártszavazást kezdeményez azért, hogy az MSZP a hatályos törvényekben megköveteltnél szélesebb nyilvánosságot, nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők vagyonbevallását összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának, és javasolták, hogy minden pártvezetőt közvetlenül az MSZP tagjai válasszanak meg. Egy héttel később a volt miniszterelnök a Facebookon ismertette azt a hat kérdést, amelyet pártszavazásra bocsátanának. Eszerint csak a párt elnökét választaná közvetlenül a tagság, a többi vezetőt nem, és ugyanez lenne igaz a megyei és fővárosi pártszervezetekre.

Az MSZP alapszabálya szerint a pártszavazást akkor kell kiírni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a kérdések megjelölésével kéri. A szocialista pártnak a hivatalos adatok szerint nagyjából harmincezer tagja van, vagyis a voksolás kiírásához háromezer aláírás szükséges. Az MTI úgy tudja, a Demokratikus Koalíció platformban biztosra veszik, hogy sikerül ennyi szignót összegyűjteni. A tömörülésnek több mint hatezer tagja van, közülük nagyjából 1700-an tagjai az MSZP-nek. Gyurcsány Ferenc egyébként kedden Vácon tartott fórumot, ahol a platform megkezdte az aláírásgyűjtést.

A pártszavazás szóba került az MSZP elnökségének szerdai ülésén is. Korózs Lajos, a testület tagja újságíróknak azt mondta: arról döntöttek, hogy a kezdeményezésről a választmány tárgyaljon soron következő ülésén. Bárándy Gergely ugyanakkor az elnökség ülése előtt úgy nyilatkozott: nem ért egyet Gyurcsány Ferenc javaslataival, mert szerinte nem helyes most a párt belső ügyeivel foglalkozni. Hozzátette: Gyurcsány kezdeményezése nem eredményez nagyobb átláthatóságot, a képviselők vagyonnyilatkozata ugyanis jelenleg is megismerhető és ellenőrizhető, így nem látja értelmét újabb vizsgálatoknak.

Kovács László, a párt alelnöke újságíróknak azt mondta: nem ismeri részletekbe menően a Gyurcsány-platform kezdeményezését, de úgy ítéli meg, időszerűbb, hogy belügyek helyett a kormány gazdaság- és társadalompolitikájának alternatíváját kínálják a szocialisták. Arra a kérdésre, támogatná-e, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen a pártvezetésbe, úgy felelt: nem tudja, van-e ilyen szándéka az exkormányfőnek. „Nem szokás valakit átvezetni az út másik oldalára, ha ő nem akar átmenni” – mondta, hozzáfűzve: nem hallott arról, hogy Gyurcsány a közeljövőben az MSZP elnöke szeretne lenni vagy más vezetői tisztségre pályázna. Ugyanakkor kérdésre azt is mondta: nem tartja őt tehertételnek.

Kitért arra is: Európában nem példa nélküli, hogy egy pártelnököt közvetlenül a tagság válasszon meg. De – folytatta – ennél fontosabbnak tartja, hogy idővel az legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki nem egyszerűen a párttagság, hanem a közvélemény számára a leginkább elfogadható, s akinek a legnagyobb esélye van győzni a választásokon. Szerinte nem szükségszerű, hogy a jelölt egyben pártelnök is legyen, és utalt Medgyessy Péterre, aki 2002-ben nem volt a szocialista párt tagja.

A Demokratikus Koalíció platform kezdeményezését az elmúlt héten több pártvezető is bírálta. Mesterházy Attila azt mondta: fontos, hogy az MSZP visszaszerezze hitelességét, de a szocialista párt nem foglalkozhat elsősorban önmagával. Hasonlóan nyilatkozott Hiller István korábbi pártelnök, a szociáldemokrata platform vezetője szerint Gyurcsányék indítványának rossz az időzítése, az MSZP-nek ugyanis nem önmagára, hanem a Fideszből kiábrándult szavazókra kell figyelnie. Balogh András elnökhelyettes pedig úgy értékelte: Gyurcsány akciója káros a baloldalnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.