Ismét a szlovák parlament asztalára kerül Magyarország

Egy nappal a kisebbségi nyelvhasználati törvény elfogadása után ismét a magyartémáról tárgyal a parlament – két állásfoglalásról is szavaznak a törvényhozásban, melyek Magyarország politikáját ítélik el.

MNO
2011. 05. 26. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik kezdeményezés a külügyi bizottság képviselőihez, a másik pedig az SNS-hez kapcsolódik. Mindkét állásfoglalás elítéli a magyar alkotmány határokon átnyúló hatásait, utóbbi szövegezése értelemszerűen keményebb. A parlamenti vita során tehát ismét a magyarok adták a témát. Marek Madaric, az ellenzéki Smer képviselője nyitómegszólalásában például kijelentette, hogy Szlovákiának már régen, a magyar alkotmány elfogadása idején hallatnia kellett volna a hangját. Elmondása szerint a koalíció „önimádatból” késte ezt le, ráadásul akkor nem támogatta a soron kívüli ülés összehívását az ügyben, amelyet az ellenzék kezdeményezett, helyette csendesen megegyezett Magyarországgal.

A parlament külügyi bizottsága most egy közös fogalmazványt hozott össze – mely a politikus szerint még mindig nem eléggé éles, nem tartalmazza a magyar alkotmány bizonyos elemeinek elutasítását, és az sem tetszik neki, hogy tudomásul veszik a magyar alkotmány elfogadását. „Magyarország nem az empátia és a nagylelkűség megnyilvánulásának értelmezi, hanem inkább gyengeségünk és egyetértésünk jeleként”. Madaric szerint Szlovákia „fontos partnerként” tekint Magyarországra, míg a magyar kormány „tévedésnek tartja” Szlovákiát.

Mikulás Dzurinda külügyminiszter a bizottság nyilatkozata mellett foglalt állást, elmondása szerint „Orbán Viktor kormányának aktivitása nem veszélyeztetheti Szlovákiát”. Négy érve van arra, miért nem kell félni a Magyarország részéről irányuló fenyegetéstől. Egyrészt a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárok bizonyítják lojalitásukat Szlovákiához, másrészt a szlovák útlevél hitelképes, a következő indok a szlovák valuta, amellyel bárhol fizethetünk Európában a magyar pénznemmel ellentétben, a negyedik érv pedig az a tény, hogy Szlovákia képes politikai és jogi reakciókat is adni bármilyen helyzetre.

Ján Slota szokásos sajátos fellépésével szólt hozzá a párbeszédhez, véleménye szerint Magyarország hasonló módon használja ki kisebbségeit, mint a második világháború előtt Adolf Hitler. Véleménye szerint „halálos” a szlovák állam létezésére nézve a hivatalos nyilatkozat, a magyar politikusok pedig a szlovákok arcába nevetnek – kemény reakciókkal, nem pedig mosolyogva kell küzdeni a „nagymagyar úthenger” ellen, és fel kell készülni a jövőbeni még agresszívabb lépésekre. Az ügyben az ország mellett az „ötödik hadoszlop” is felelős, amit a Híd képvisel.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.