Jobb befektetés, mint a kamatoztatás

Az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése akár nagyságrendekkel kedvezőbb befektetés lehet, mintha az arra szánt összegek a pénzpiacokon kamatoznának – mondta a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség fejlesztési igazgatója kedden Pécsett.

MNO
2011. 05. 24. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sári László az önkormányzatok megújuló energiaforrásokon alapuló energiaellátási lehetőségeivel foglalkozó, Manergy nevű nemzetközi projekt nyitókonferenciáján hangsúlyozta: mindez csak akkor igaz, ha a beruházók alapos mérlegelést és tervezést követően döntenek arról, milyen technológiaváltást hajtanak végre.

Kitért arra, hogy a megújuló energiák alkalmazásánál már nemcsak a megtakarítás nagysága számít, hanem a környezetvédelmi szempontok is egyre fontosabbak. A biomassza esetén éppen ezért a primer feldolgozáshoz képest előnyt élvez a melléktermékekből nyerhető biogázok hasznosítása, a jelentős beruházási költséggel járó geotermikus projekteknél pedig érdemes energiamérleget készíteni, azaz számításba venni, mekkora energiát emészt fel magának a technológiának a létrehozása, a berendezések gyártása.

Sári László a megújuló energiáknak a Dél-Dunántúlon való hasznosításával kapcsolatban megjegyezte, hogy a föld hője mindenhol a fűtés szolgálatába állítható, ahol megfelelő hőfokú termálvizet találnak. Példaként említette, hogy Szentlőrinc és Bóly után Tamási is tervezi: középületeit egy termálkútból látja el hőenergiával, a maradék hővel pedig üvegházakat fűt. Megjegyezte, hogy a megújuló energiák szélesebb körű alkalmazásának köszönhetően kevesebb pénzt kell kifizetni külső energiaforrásokra, a beruházások pedig bővítik a foglalkoztatást. A baj az, hogy az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetben vannak, s bár igényelhetnek támogatást az Új Széchenyi-terv pályázatain sokuknak még a beruházások önerejének előteremtése is gondot okoz.

Reményét fejezte ki, hogy ez megváltozik a 2014–2020 közötti európai uniós támogatási időszakban, amikor a mostani tervezési periódus után a Dél-Dunántúlon is az eddiginél nagyobb számban indulhatnak meg energiahatékonysági beruházások. A fejlesztési igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egy, a közelmúltban készült felmérés eredményei szerint az önkormányzatok fejlesztés nélkül, pusztán szervezési intézkedésekkel is mintegy húszszázalékos energiaköltség-csökkentést érhetnek el.

A pécsi nyitókonferenciáján elhangzott: a Central Europe program által támogatott, mintegy 1,2 millió euró költségvetésű Manergy projekt keretében a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetésével magyar, osztrák, német, olasz, lengyel és szlovén szakemberek cserélik ki a megújuló energiák hasznosítása terén szerzett tapasztalataikat. Céljuk, hogy megoldást találjanak a természeti erőforrások hatékony védelmére, az energiafogyasztás mérséklésére, valamint a megújuló energia felhasználási arányának növelésére az önkormányzati épületek energiaellátása terén.

A következő három évben megvizsgálják a térségekben elérhető megújuló energiaforrásokat, az önkormányzatok és kistérségek energiafelhasználását, majd segítenek a helyi energiastratégiák kialakításában, az energiafogyasztás környezettudatosabbá és költséghatékonyabbá tételében. A résztvevők reményei szerint mindez jelentős segítséget jelent majd az önkormányzatoknak, hogy megtalálják a megújuló energiák alkalmazásának számukra legmegfelelőbb módjait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.