Kassai 21 évet várt, hogy a csúcsra jusson, de még nincs vége + Képek

Majd másfél évtizedet kellett várni arra, hogy hazánk az európai klubfutball csúcsát jelentő Bajnokok Ligája döntőjében legyen érdekelt. A „gigászok csatájában” Kassai Viktor játékvezető és négy segítője tartotta kordában az indulatokat a pályán belül, a nemzetközi sportsajtó ítélete alapján példás magabiztossággal. A magyar „sztárspori” saját bevallása szerint nem izgult, és csupán egy aktuális csúcsot hódított meg szombat este.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787190" target="_blank"><strong>• Négy csodagól és egy fájdalmas búcsú az év mérkőzésén + Képek</strong></a>

Gabay Balázs
2011. 05. 31. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hogy mi volt az első érzésünk? Az, hogy ezért megérte. Megérte 21 évet dolgozni – csak a magam nevében beszélek – azért a meccsért, amit szombat este levezethetünk” – fogalmazott Magyarország első számú futballbírója az MNO azon kérdésre, mi futott át először az agyán, amikor Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke közölte vele, ő és négy kollégája (Erős Gábor, Ring György, Fábián Mihály és Bognár Tamás) vezetheti a Manchester United–Barcelona BL-döntőt. – Már tíz nappal a meccs előtt eldőlt, hogy mi utazhatunk Londonba, azonban az UEFA-nak van egy szabálya, mely szerint csak két nappal a döntő előtt hozhatják nyilvánosságra a döntést. Mi tehát már korábban megkezdtük a felkészülést – tette hozzá Kassai. Kérdésünkre elmondta, nem igényelt különleges edzésprogramot a finálé, egyszerűen folytatták a megkezdett munkát.

Nyitott könyv volt a két csapat

Miután az Európai Labdarúgó-szövetség szigorú előírásai nem engedélyezik a játékvezetőknek, hogy a mögöttük hagyott mérkőzésről nyilatkozzanak, így mi is félve tettük fel a kérdést: volt-e olyan játékos a döntőben, akivel nem szívesen találkozna újra a pályán? – A Manchester Unitednek korábban már vezettünk mérkőzést, és a Barcelona spanyoljaival is volt szerencsénk találkozni a tavalyi dél-afrikai világbajnokságon, szóval a játékosok zömét már ismertük. A többi labdarúgóból a Sport Televízió jóvoltából sikerült felkészülnünk. A két csapat taktikája nyitott könyv volt előttünk, úgyhogy azt mondhatom, nem volt túl nehéz dolgunk. Nem akadt olyan játékos, akivel meggyűlt volna a bajunk – hangzott a diplomatikus válasz.


Arra a felvetésünkre, volt-e olyan pillanata a meccsnek, amikor kicsúszhatott volna a kezükből az irányítás, Kassai úgy reagált, minden meccsnek van ilyen pillanata, azonban a játékvezetés nem arról szól, hogy a renitens labdarúgókat megjegyzi az ember, hanem hogy az éles szituációban jól kell dönteni.

A 35 éves, tatabányai születésű játékvezető tudta, hogy van esélye a döntőre, hiszen egyfelől a Bayern München–Internazionale nyolcaddöntő óta nem vezetett meccset a BL-ben, másfelől a Németország–Uruguay felkészülési találkozóra sem engedte el az UEFA, ami jelzésértékűnek bizonyult. „Bíztunk benne, és magunkban talán el is képzeltük, milyen lenne kifutni a Wembley gyepére szombat este. Szerencsénk volt, hogy mi utazhattunk – fogalmazott szerényen, majd hozzátette: – A hazai sajtó azért alapvetően sokkal optimistábban ítélte meg az esélyeinket, nem volt ennyire egyértelmű az UEFA döntése.”

Kassai Viktor vezetett már Bajnokok Ligája mérkőzéseket, világbajnoki elődöntőt, sőt ő fújt Pekingben a Nigéria–Argentína olimpiai fináléban is. Ennek ellenére nem szeretett volna rangsorolni az általa vezetett találkozók között, hiszen „minden korszaknak megvannak a maga csúcsmeccsei. Egy futballbíró pályafutása során nem létezik egyetlen mérkőzés mind fölött, ezért a szombati meccsre sem tudom azt mondani, hogy életem ütközetében szerepeltem.”


A Wembleyből Tardosra vezet az út

Ahogy várható volt, Kassai Viktor udvariasan kitért a meccshelyzetekkel kapcsolatos kérdéseink elől, ugyanakkor némiképp furcsállta, hogy Magyarországon azonnal a további csúcsok ostromlását várják el tőle. „Érdekes, hogy a BL-döntőt követően mindenki egyből azt kérdezi, vajon van-e esélyünk az Eb-, esetleg a világbajnoki döntő levezénylésére. Szerintem a Manchester United játékosainak sem kell BL-ezüstéremmel a nyakukban szomorkodniuk, ahogy nekünk sem volt kudarc például, hogy »csak« az elődöntőben működhettünk közre Dél-Afrikában.” A játékvezető elmondta, természetesen „van még feladat”, kollégáival együtt abszolút motiváltan készül tovább... a Tardos–Ács megyei kupadöntőre.

„Egyetlen mérkőzést sem szabad félvállról venni, ahogy a kupadöntőt sem. Természetesen ez egy más közeg lesz, teljesen más hangulat vesz majd körül bennünket, azonban minden meccsre ugyanolyan komolyan készülünk. Hiszen ez is egy feladat, amit teljesíteni kell.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.