Kiderül, mire jutott az egy éve hivatalban lévő kabinet

Választási „szupercsütörtököt” tartanak Nagy-Britanniában, mivel népszavazást, parlamenti megmérettetést és helyhatósági választásokat is tartanak a szigetországban. Az egy éve hivatalban lévő konzervatív-liberális-demokrata kormány számára a mostani megmérettetés alapvetően befolyásolhatja a további működést, ráadásul a választási rendszerről szóló népszavazás esetében a két kormánypárt egymás ellen is kampányolt.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/780886" target="_blank"><strong>• 36 év után kerül sor ismét egy sorsdöntő népszavazásra</strong></a>

Kovács András
2011. 05. 05. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly fordulóponthoz érkezhet a brit politika a május 5-i voksolások után. A szigetországban az új választási rendszerről tartanak népszavazást, valamint Angliában részleges helyhatósági választásra is sor kerül, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban pedig a helyi parlamentekről és testületekről döntenek. Ezek közül a megmérettetések közül természetesen a népszavazás számít a legfontosabbnak, amit a helyi parlamentekről és testületekről szóló szavazás követ.


Hamarosan jöhet a függetlenségi népszavazás

Skóciában a legutóbbi, 2007-es parlamenti választáson a Skót Nemzeti Párt (SNP) aratott győzelmet, mivel a 129 mandátumból 47-et sikerült megszereznie. Őt követte a Munkáspárt (LP) 46, a konzervatívok 17, a liberális-demokraták (LibDem) 16, a Zöldek 2 mandátummal és egy független képviselővel. Az SNP a voksolást követően kisebbségi kormányt alakított Alex Salmond vezetésével, amely napjainkig fennmaradt. Skóciában egyéni körzetek mellett listás szavazás is van, ezért a végeredmény lényegesen jobban tükrözi a választói akaratot, mint a tisztán többségi rendszer.


A mostani kampány során az SNP többek között arról beszélt, hogy 250 millió fonttal kellene segíteni a vidéki térségeket, valamint szerintük a rendőrség létszámát ezer fővel mindenképpen növelni kell. A párt bejelentette, hogy a következő parlamentnek törvényjavaslatot kell majd benyújtania a függetlenségi népszavazásról. A Munkáspárt 250 ezer új munkahelyet ígért a következő évtized elejére, és legalább hat hónapos börtönbüntetést szabna ki azokra, akik kést tartanak maguknál. A konzervatívok ellenzik új atomerőművek építését és egy a turizmust támogató bankot hoznának létre. A LibDem szintén a munkahelyteremtésre összpontosít és megtartaná a felsőoktatás ingyenességét.


Az erőviszonyok alapján az SNP győzelme várható, mivel az egyéni kerületek szintjén 45, míg a listás szavazatok alapján 39 százalékon állnak, így akár az is elképzelhető, hogy egyedül megszerzik a mandátumok többségét. A Munkáspárt népszerűsége gyakorlatilag megegyezik a 2007-es számokkal, ami körülbelül 30 százaléknyi voksot jelenthet csütörtökön. A választás nagy vesztese a konzervatívok és a LibDemek lehetnek, mivel körülbelül támogatóiknak a felét veszíthetik el voksoláson.

Munkáspárti áttörés Walesben?

Walesben várhatóan a Munkáspárt egyedül is képes lesz megszerezni a hatvan mandátum több mint felét, így véget érhet a Plaid Cymruval (PC) kötött koalíció. A PC legfőbb célkitűzése egy független walesi állam az Európai Unió keretén belül. A párt a mostani kampány során arról beszélt, hogy a helyi kis- és középvállalkozások támogatása révén kell megoldani a munkanélküliséget, és minél fejlettebb infrastruktúrára van szüksége az országrésznek. A megmérettetés itteni legnagyobb vesztesei a liberális-demokraták lehetnek, akiknek a 2007-es 14,8 százaléknyi szavazataránya meg is feleződhet.


Észak-Írországban a választási témákból csupán a kül- és védelempolitika és az adónövelés maradt ki, mivel ezek nem tartoznak a helyi igazgatás hatáskörébe. Míg a Demokrata Unió Párt (DUP) alapvetően a munkahelyteremtésre és a helyi viszonyok javítására törekszik, addig legfőbb riválisa, a Sinn Fein az Írországgal való egyesítést tekinti a legfőbb célnak.


Fotók: Reuters


Angliában 36 városi tanácsban, 194 vidéki kerületben és 49 egységes helyhatóságban tartanak választást. A városi körzetek jelentős részében most is munkáspárti vezetés van, így ezen a szinten egy konzervatív áttörés mindenképpen meglepetés lenne. Összességében 9500 mandátumról döntenek a britek, ebből ötezer képviselői helyet birtokolnak a konzervatívok, míg 1800-at a Munkáspárt és 1600-at a LibDemek tartanak a kezükben.

(Forrás: BBC)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.