Létrejöhet a kormány-tisztviselői döntőbizottság

Jövő év január 1-jével létrejöhet a kormány-tisztviselői döntőbizottság, amely egy országos hatáskörrel rendelkező, belső jogorvoslati fórum lenne. Erről a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára beszélt kedden az Országgyűlésben, a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvények módosításának vitájában. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/781582" target="_blank">• Miért csak most fedezték föl a kkv-kat a szocialisták?</a></strong>

MNO
2011. 05. 03. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályok változtatása azért szükséges, mert az Alkotmánybíróság eltörölte a Ház azon korábbi döntését, amely lehetővé tette az érintettek indoklás nélküli elbocsátását. Az új előterjesztés alapján a munkáltató a felmentést köteles indokolni, és bizonyítani, hogy a felmentés indoka valós és jogszerű. Rétvári Bence expozéjában elmondta: a javaslat szerint 2012. január 1-jétől létrejönne a kormány-tisztviselői döntőbizottság, amelyhez a tisztviselő a jogviszonyából származó igény érvényesítése érdekében fordulhatna, így különösen a jogviszony megszüntetésével, az összeférhetetlenséggel, a minősítéssel, a teljesítményértékeléssel összefüggésben, valamint fegyelmi és kártérítési ügyekben.

Munkaszüneti nap lehet augusztus 15-e

Augusztus 15-e, Szűz Mária mennybevétele napjának munkaszüneti nappá nyilvánítását kezdeményezi a kereszténydemokrata Michl József a parlamentnek benyújtott önálló képviselői indítványában. Az Országgyűlés honlapján közzétette javaslat indoklásában a kormánypárti politikus azt írta, hogy a kommunista diktatúra éveiben eltörölt ünnepet Magyarország történelmében, hagyományaiban, vallási életében betöltött szerepe miatt indokolt ismételten munkaszüneti nappá nyilvánítani.

Michl József kifejtette: augusztus 15-e ősi magyar elnevezése Nagyboldogasszony, e napon Szűz Mária mennybevételét ünneplik Európa- és világszerte hívők milliói, és számos európai államban munkaszüneti nap. A KDNP-s politikus felidézte, hogy az ünnepet már Szent István király is megülte, ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Krisztus szülőanyját Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek, hazánkat pedig Regnum Marianumnak. Kitér arra is, hogy Szent István, államalapító királyunk 1038-ban e napon hunyt el.

Egyszerűsödhetnek az anyakönyvezési szabályok

Egyszerűsödhetnek az intézeten kívül született gyermekek anyakönyvezésének szabályai – közölte az igazságügyi államtitkár az anyakönyvi törvény módosításának vitájában. Répássy expozéjában emlékeztetett: az otthonszülés jogi kereteinek megteremtésével a közelmúltban megnyílt az út a várandós nők számára, hogy gyermeküket intézeten kívül, ugyanakkor biztonságos körülmények között, az általuk választott helyszínen hozhassák világra. A kormány mostani törvénymódosítási javaslata – ehhez kapcsolódva – lehetővé teszi, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, amikor a szülés tényét csak orvos igazolhatta, a jövőben a tervezett módon, az édesanya döntése alapján intézeten kívül, orvosi jelenlét nélkül, kizárólag szülésznő közreműködésével született gyermek anyakönyvezéséhez szükséges bejelentést a szülésnél közreműködő szülésznő is megtehesse – ismertette az államtitkár.

A javaslat rendezi azoknak az újszülötteknek az anyakönyvezésére vonatkozó szabályokat is, akik szintén nem kórházban jöttek a világra, ez azonban nem az édesanya döntése alapján történt, és így a szülésnél nem volt jelen olyan egészségügyi dolgozó, aki az anyakönyvezéshez szükséges bejelentést megtehetné, és a szükséges igazolást kiállíthatná – tette hozzá. A vitában minden frakció támogatásáról biztosította a javaslatot. Mátrai Márta (Fidesz) hangsúlyozta: a tervezett, intézeten kívüli szülés jogi szabályozásának részeként alapvető fontosságú, hogy szabályozottan történhessen meg az újszülöttek anyakönyvezése.

A szocialista Lamperth Mónika azt mondta, egy hiánypótló javaslatról van szó, amelyet pártja kész támogatni; megjegyezte ugyanakkor, kérdés, hogy a nem tervezett, intézeten kívüli szüléseknél az anyakönyvezésre megszabott nyolc napon belüli eljárás nem jelent-e problémát például az egyedülálló édesanyáknak. A Jobbik is üdvözölte az indítványt, Novák Előd azonban úgy vélekedett, hogy a kormányzati szabályozás olyan szigorú feltételeket támaszt, amelyek alapján csak elvétve fordulnak majd elő törvényes otthonszülések. Szilágyi László (LMP) emlékeztetett, pártja is szorgalmazta az otthonszülés szabályozásának megalkotását, bár több ponton is kritikusak, mert szerintük „nem szabadna itt megállni”. A felszólalások után az ülés levezető elnöke, Balczó Zoltán az általános vitát lezárta, a részletes vitát a következő ülésén folytatja le a Ház.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.