Manchester–Barcelona: táncolni, ahogy Kassai fütyül + Képek

Visszavág-e Sir Alex Ferguson Manchestere a 2009 májusában elveszített Bajnokok Ligája-döntőért? Elegendő-e Lionel Messiék megállításához, hogy az angolok szentélyében, a Wembley-ben rendezik a találkozót, vagy Carles Puyol emeli-e a magasba a BL-trófeát 100. Barcelona-csapatkapitányi meccsén? Látjuk-e még egyszer, utoljára örülni játékosként a 40 esztendős Edwin van der Sart? Bebizonyosodik-e, hogy felnőtt a katalánok szintjére a Cristiano Ronaldo nélkül immár sokkal egységesebb Manchester United? Este 8 után senki ne csináljon más programot; figyeljünk megközelítőleg annyira a londoni Bajnokok Ligája-döntő eseményeire, mint Kassai Viktor, az év mérkőzésének játékvezetője!

2011. 05. 28. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KASSAI VIKTOR 1975-ben született Tatabányán. Korábban idegenforgalmi referensként, majd nyomdaipari értékesítőként dolgozott. Játékvezetőként 16 évesen debütált a Kecskéd – Vértessomló ifirangadón, ’99-ben a hazai élvonalban, a nemzetközi (FIFA-) porondon pedig 2004-ben egy Szlovákia–Luxemburg találkozón. Sípolt a 2007-es U20-as vb-n, ahol 3 mérkőzést kapott, a tavalyelőtti U17-esen úgyszintén. A 2010-es felnőttvébén négy találkozón dirigált, az utolsó a parázs hangulatú spanyol–német elődöntő volt. 2008-ban a Argentína–Nigéria olimpiai fináléban is kezében volt a síp. Édesapja egyébként máig aktív bíró. Kassai háta mögött eddig 13 BL-meccs, és nem kevesebb, mint 65 UEFA-mérkőzés áll. A Manchesternek már vezetett 3 találkozót (első BL-meccse is az angoloké volt), a vörös ördögök valamennyin nyertek. A katalánok „csak” válogatott meccsekről ismerik Kassait, de onnan nekik is jó emlékeik vannak: 4 meccs, 4 győzelem, 8-1-es gólkülönbség. Kedvenc hobbija a film, sportból pedig mindenevő.


Kétezer-tizenegy. 1997 után egy újabb páratlan év – számunkra is. S most még véletlenül se a jugoszlávoktól elszenvedett, vb-pótselejtezős 12–1-es katasztrófára gondoljunk, hanem a május végi Bajnokok Ligája-döntőre, ahol Andreas Möller Dortmundja és Alessandro Del Piero Juventusa csapott össze. Puhl Sándor, a futballtörténelem egyik legelismertebb játékvezetője sípjelére indult útnak a labda a müncheni Olimpiai Stadionban, és közmegelégedésre vezényelte le a német ünnepléssel (3–1) végződő 90 percet. Napra pontosan tizennégy esztendővel később megint egy magyar bíró, Kassai Viktor áll a feladat elé. Mivel idén sem világbajnokság, sem Eb nincs, különösen nagy elismerés jutott a még mindig csak 35 esztendős sípmesternek.

S hogy miért is fontos Kassai életkora? Nos, a szombat este a londoni Wembley-ben egymásnak feszülő Manchester United és Barcelona közül a „hazai” csapatnak köszönhetően négyen is nevezhetnék „öcsinek” a magyar bírót; a biztosan kezdő Edwin van der Sar és Ryan Giggs 41., illetve 38. életévét tapossa, a cserepadra leülők közül pedig Scholes és Neville tanult előbb járni honfitárunknál. Némi személyes paraméter még a „nagy öregekről”: a most visszavonuló holland hálóőr 99. meccsén véd a MU-nál, Giggs a 126., Scholes a 121. Bajnokok Ligája-meccsét játszhatja, az ellenfél Barca csapatkapitánya, Carles Puyol pedig századjára húzza fel karjára a piros-fehér csíkos karszalagot... Ettől persze Kassai Viktor várhatóan nem fog megijedni; a kemény játékot engedő játékvezető a remények szerint láthatatlan marad majd, mi pedig büszkén húzhatjuk ki magunkat, akárcsak 14 évvel ezelőtt.

Jobb meccs lesz, mint a 2009-es

Nagyon nehéz megmondani, hogy az MU vagy a Barca-e az esélyesebb. Segít-e a latolgatásban vagy sem, íme néhány adat: hallatlan, de mindkét alakulat 303:158-as gólarányt produkált az elitsorozatban (igaz, az angolok néhánnyal több meccset játszottak), eddigi tíz találkozásukon 4 döntetlen mellett 3-3 katalán és angol diadalt jegyeznek a krónikák, sőt, mindkét fél 4. BL-elsőségére „gyúr”. A Manchester idén veretlen még, de spanyol csapatok ellen 27 európai kupaderbit játszott, és csak 7-szer tudott győzni. Sir Alex Ferguson nem győz udvariaskodni Pep Guardiola csapatával kapcsolatos nyilatkozataiban a katalánok „mennyei” fociját illetően, de a brit sajtó folyvást emlegeti, hogy a 2009-es BL-döntőn Messiékkel szemben alulmaradó „vörös ördögök” – eladva C. Ronaldót – mostanra sokkal egységesebbek. Ha minden megszólalónak igaza van, szombat este egy elképesztően jó finálé következik, még jobb is, mint a két évvel ezelőtti, ahol hiába kezdett jobban a Manchester.


A fogadóirodák egyébként úgy találják, a Barcelona győzelmére kisebb szorzót kellett kifaragniuk, de nem árt az óvatosság annak, aki a biztos haszon reményében rohan a gránátvörös-kék gárdára fogadni; Puhl ’97-es döntőjén – csakúgy mint a legtöbb olyan finálén, ahol az egyik csapat hazájában talált gazdára a serleg – a siránkozó dortmundiak magabiztosan verték a pengés és egyértelmű esélyes Juventust Münchenben. Akinek erre is kell egy riposzt: Guardiola játékmesterként 1992-ben a Sampdoria ellen Bajnokok Ligáját nyert Londonban, ismeri tehát a közeget (megsúgjuk: a MU is nyert már kupát a Wembley-ben...). Az angoloknak – már aki a csapatban angol – pluszmotivációt jelenthet, hogy hazájuk utolérheti Spanyolországot, ha nyer; 12 BEK-/BL-cím állhat majd Anglia dicsőségtábláján, éppen annyi tehát, mint amennyi az ibériaiaknak van jelenleg.

Tudják, hogy kell Barcát verni

Ahogy a döntőig eljutottak: a 2010/11-es kiírás korábbi eseményei miatt a Barcelonának nagyon oda kell figyelnie, mert bár viszonylag sima volt az útja, egyszer már megégtek, ráadásul éppen Londonban – az Arsenal elképesztően jó meccsen múlta felül 2–1-re a nyolcaddöntő „odavágóján”. Azóta viszont nincs kegyelem, az elődöntőben a végső sikerre is esélyesnek tartott Mourinho-Madridon áttrappoltak Xaviék. A Manchester – mint írtuk – veretlenül jutott a döntőbe. A csoportkörben ugyanúgy 4 győzelem és 2 döntetlen állt a neve mellett, mint a katalánoknak, ám utána egyre jobban belejött; a Marseille otthon gólt sem tudott lőni neki, a Chelsea-t oda-vissza verte, majd jött az Inter-verő Schalke, amit 6–1-es összesítéssel döngölt földbe.


Fotók: Reuters


A győztes csapat 126 millió euróval lesz gazdagabb, ez az összeg sok tucatszorosa egy élvonalbeli magyar klub éves költségvetésének. Erre mondják: más kávéház... A találkozó lefújását követően összefoglalónkat azonnal olvashatja!

Manchester United–FC Barcelona
2011. május 28., 20.45, London – Wembley
vezeti: Kassai Viktor – Erős Gábor, Ring György – Fábián Mihály, Bognár Tamás
várható kezdőcsapatok:
MANCHESTER UNITED Edwin van der Sar – Fabio, Rio Ferdinand, Nemanja Vidics, Patrice Evra – Antonio Valencia, Michael Carrick, Ryan Giggs, Park Dzsi Szung – Wayne Rooney, Javier Fernandez. Menedzser: Sir Alex Ferguson
FC BARCELONA Victor Valdés – Dani Alves, Gerard Piqué, Carles Puyol, Éric Abidal – Sergio Busquets, Xavi Hernández, Andrés Iniesta – Pedro Rodríguez, Lionel Messi, David Villa. Vezetőedző: Josep Guardiola

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.