Még meg sem alakult, de már repedezik a koalíció

A Die Presse beszámolt arról, hogy majd egy évszázad sem volt elég arra, hogy az osztrák szövetségi állam és a tartományok megnyugtatóan osztozzanak a Habsburgok egykori birtokain. A Die Welt elemzi a leendő stuttgarti koalíció buktatóit.

2011. 05. 05. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse

A szövetségi állam és a tartományok vitája 1920 óta megoldatlan az egykori Habsburg-vagyon felosztása miatt. Az egykori császári ingatlanok, kulturális javak és földbirtokok 1920-ban a szövetségi államra szálltak. Azzal a korlátozással, hogy ez a szabályozás addig van érvényben, amíg egy kétharmados többséggel elfogadandó törvény nem dönt a szövetségi állam és a tartományok közötti pontos vagyonfelosztásról, azonban ezt a törvényt máig nem fogadták el. Egyedül Salzburg követelései pénzügyi földrengést okoznának, mivel a szövetségi erdőbirtokok negyede ott található. A tartomány 2002-ben pert kezdeményezett, érvelésük szerint a vagyonnak nem tulajdonosa, csak kezelője a szövetségi állam. Akkor kompromisszumként öt műemléket ajánlottak, ez azonban kevés volt a salzburgiaknak. A szóba jöhet épületek listája is időről időre változik, mivel a 160 épületből előbb 30 maradt, majd ez csökkent 24-re, ami jelenleg ismét harmincra ugrott.

Die Welt

Május 12-i ülésen dönt a stuttgarti tartományi gyűlés a miniszterelnökről és a leendő kormányról. A miniszterelnöknek hetven szavazatra van szüksége a megválasztásához, míg a koalíció mindössze 71 mandátummal rendelkezik. Annak ellenére, hogy a szociáldemokraták történelmük legrosszabb választási eredményét érték el, mégis több minisztériumot fognak irányítani, mint a győztes Zöldek. Amint az náluk már szokás, Winfried Kretschmann kijelölt miniszterelnök csapatának kiválasztásakor a tapasztalat és a hozzáértés mellett számos egyéb tényezőt – az érintett nemét éppen úgy, mint a párton belüli szárnyakat és a regionális igényeket – kellett figyelembe vennie. Werner Wölfle, a Zöldek stuttgarti képviselő-testületi vezetője eredménytelenül bízott abban, hogy megbízzák a közlekedési minisztérium vezetésével. Azonban Kretschmann Winfried Hermannt a berlini testület tagját részesítette előnyben. A párt bal szárnyához sorolt politikus központi szerepet játszik majd a kabinetben, ami vélhetőleg az egyik legfőbb probléma lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.