Megduplázzák a hazai kapacitást

Több mint 2700 napelem kerül a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) épületeire, az uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően az intézmény éves, 10 GWh villamosenergia-igényének 7 százalékát állítják majd elő megújuló forrásból.

MNO
2011. 05. 26. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SZTE épületeire idén telepítendő napelemekkel csaknem megduplázódik a hazai fotovoltaikus kapacitás, amely névleges teljesítménye a 2010-es adatok szerint 0,8 MW – mondta Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár az SZTE nyertes infrastrukturális pályázatait bemutató sajtótájékoztatón. Hozzátéve: az új berendezések névleges kapacitása több mint 0,6 MW lesz.

Az országban egyedülálló, 880 millió forintba kerülő beruházással modellezik azt is, hogy a napelemek elhelyezése miként javítja a huszonnégy épület árnyékolását, és mennyire csökkenthető így a klímatizálás energiaigénye. Ha a szegedi beruházás – mellyel éves szinten több mint 2 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el – a következő két-három esztendőben jól működik, további állami és önkormányzati intézményeknél is lehet hasonló fejlesztésekben gondolkodni – közölte a politikus.

Szintén uniós támogatással újulhat meg az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának biológiai épülete is. A jövő nyárra 360 millió forintból elvégzik a 35 éves épület hőszigetelését, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a hűtési, fűtési és világítási rendszert. Bencsik János hangsúlyozta: a jelenleg formálódó, 2030-ig szóló energiastratégia szerint az ország energiafelhasználása a következő húsz esztendőben csupán 5-6 százalékkal emelkedhet, lényegében arra a szintre, amekkora a gazdasági válság előtt volt. Ez csak akkor teljesíthető, ha jelentős energiahatékonysági és energiatakarékossági fejlesztéseket sikerül végrehajtani.

A legnagyobb, mintegy 30 százalékos megtakarítás az épületek korszerűsítésével érhető el. Ezen a téren az államnak jó példát kell mutatnia, saját magán kedve a takarékoskodást, ezért az Új Széchenyi-terv részeként több egészségügyi és felsőoktatási intézmény energetikai korszerűsítése kezdődött el – közölte az államtitkár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.