Megfelelő tájékoztatás, szorosabb együttműködés kell

Az uniós országok társadalombiztosítási intézményei szorosabb együttműködésének, a gyorsabb információcserének és az érintett munkavállalók megfelelő tájékoztatásának fontosságát hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy csütörtöki budapesti konferencián.

MNO
2011. 05. 26. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik tagállamból a másikba utazó és ott letelepedő dolgozók szociális biztonságát és nyugdíjkedvezményeik elismertetését most is garantálják jogszabályok, de az érvényesítésük nem problémamentes – mondta a tárcavezető a Migráns munkavállalók és nyugdíjjogosultságuk az Európai Unióban elnevezésű tanácskozás nyitónapján.

Andor László foglalkoztatási és szociális biztos jelezte: az Európai Bizottság hamarosan kezdeményezi, hogy a munkahelyről származó nyugdíjakat magukkal vihessék a távozó dolgozók. A nyugat-európai országokban elterjedt gyakorlat, hogy a munkahelyeknek van saját nyugdíjalapjuk, de ezek továbbvitelét jelenleg túl hosszú ott eltöltött időszakhoz kötik.

A magyar uniós biztos kitért arra: a bizottság egyik legfontosabb feladata az egységes piac elmélyítése. Ezzel összefüggésben komoly teendők vannak a munkaerőpiacon, illetve a társadalombiztosítási rendszerekben, mivel a munkaerő szabad mozgásnak különféle akadályai vannak a tagországokban. Példaként a társadalombiztosítási rendszerekben megjelenő adminisztrációs akadályokat említette. Felhívta a figyelmet arra: a közvélemény-kutatások szerint az európai dolgozók jelentős része számol azzal, hogy más országban dolgozzon, de valójában csak a teljes munkavállalói kör két százaléka él is ezzel a lehetőséggel. Szavai szerint ennek az adminisztrációs nehézségek is okai lehetnek, amelyek elhárításán együtt kell dolgozniuk a tagállamoknak.

Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője a konferencián emlékeztetett arra, hogy a 2004-ben csatlakozott országok munkavállalói idén május 1-től vállalhatnak szabadon munkát valamennyi tagállamban, és ezzel az utolsó akadály is elhárult a munkaerő szabad áramlása elől. A főigazgató kiemelte: a munkavállalás szabadságának egyik nagyon fontos garanciális eleme annak biztosítása, hogy a migráns munkavállalók a szociális biztonsági jogaikat és kötelezettségeiket illetően is egyenlő elbánásban részesüljenek. Felidézte: tavaly májusban léptek hatályba a migráns munkavállalókat érintő új európai rendeletek, amelyek eddigi tapasztalatait ugyancsak értékelni kell. A rendeletek azt is előírják, hogy jövő májustól be kell vezetni a tagállamok közötti elektronikus kommunikációt, amelynek eredményeként gyorsabb és megbízhatóbb lesz az információcsere – mondta.

A főigazgató a konferencia előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy akár évekig is elhúzódhat a nyugdíj megállapítása azoknál a migráns munkavállalóknál, akik több országban szerezték meg az ehhez szükséges jogosultságot, s a késlekedés egzisztenciálisan nagyon nehéz helyzetbe hozza az érintetteket. Tájékoztatása szerint Magyarországon évente nagyjából 15 ezer ilyen ügy van, és gyakorta tapasztalják, hogy nem az itteni, hanem a nemzetközi társszervek miatt halad lassan az ügyintézés. A soros magyar uniós elnökséghez kötődő kétnapos konferencián az Európai Bizottság és a magyar vendéglátók mellett szlovén, ciprusi, francia, svájci, belgiumi, holland, olasz, bulgáriai, finnországi, csehországi, romániai, lengyelországi, észtországi, ausztriai és svédországi szakemberek adnak elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.