Megóvnák a veszélyeztetett halfajt

Bulgária egy évre betiltotta a tok halászatát a Dunában és a Fekete-tengerben, a tilalmat a tervek szerint 2012-ben további öt évre meghosszabbítanák – közölte a WWF természetvédelmi szervezet.

MNO
2011. 05. 04. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kihalás szélére sodródott halfajok megmentése érdekében a szomszédos Románia már 2006-ban tízéves moratóriumot rendelt el. A tokfélék összes faja veszélyeztetett, illetve a kipusztulás szélén áll. A bolgár halászati hatóság az állományok megerősítését célzó más intézkedéseket is bejelentett, köztük egy monitoringprojektet, a fiatal tokhalak természetbe való visszatelepítését és a halászok tájékoztatását szolgáló kampányt. Ugyanis utóbbiak jövedelme is veszélyben forog, ha a hal kipusztul – idézte az ausztriai WWF természetvédelmi szakértőjét, Jutta Jahrlt a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A legtöbb tok a Fekete-tengerben él, és ívni felúsznak az ide torkolló folyókon. Még a 19. században is hatalmas vizák jutottak el a Dunában egészen Ausztriáig és Németországig, Bécsben akkoriban hatméteres példányokat is fogtak. A gátak létesítésével, ívóhelyeik megszűnésével és a túlhalászat miatt minden tokféle szerepel a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös könyvében. A Duna összes tokfaja veszélyeztetett, a viza kihaltnak is számít a folyam osztrák, szlovák, magyar és horvát szakaszán, ahogyan a vágótok is, Szlovákia kivételével. A közönséges tok már csak a franciaországi Garonne folyóban él. A sőregtok és a simatok állománya is a kritikus szint alá csökkent. A kecsegék száma erőteljesen megcsappant, a fajt a vörös könyv sebezhetőként tartja nyilván.

A kaviár kereskedelme rendkívül jól fizető üzlet. A WWF szerint egy kilogrammért több mint 6000 eurót (1,6 millió forint) is elkérhetnek. A Duna alsó folyásából származó viza kaviár az egyik legbecsesebb portéka. Egészen 2007-ig a Duna déli szakaszán fekvő országoknak exportkvótájuk volt kaviárra. Az állományok riasztó visszaesését követően a vadon élő tokoktól származó kaviár exportját nemzetközileg betiltották – ez azonban illegális kereskedelemhez vezetett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.