Mekkora árat kell fizetni ezért?

A Der Spiegel beszámol a német védelmi miniszter álláspontjáról, aki elveti a liberális javaslatot és nemet mond a katonai elhárítás megszüntetésére. A Tages-Anzeiger Svájcnak az atomenergiáról történő lemondásának költségeit ismerteti.

2011. 05. 26. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel

A terrorellenes jogszabályokról folyó vitában most Thomas de Maiziére védelmi miniszter is megszólalt. A magazin információi alapján a CDU politikusa szerdán a parlament védelmi bizottsága előtt visszautasította a liberális koalíciós társ javaslatát, amely felvetette a katonai elhárítószolgálat (MAD) megszüntetését. A liberálisok a MAD-dal kapcsolatban úgy érvelnek, hogy a hírszerzési tevékenység szövetségi szintű megosztása felesleges duplázódáshoz, az ezen alapuló átláthatatlansághoz, illetve az alapvető jogok megsértéséhez vezethet. Az elmúlt években bevezetett biztonsági törvények a Szövetségi Hírszerző Szolgálatot (BND), az alkotmányvédelmi hivatalt és a MAD-ot messzemenő jogokkal látta el. Eredetileg a szolgálat a hadseregen belüli alkotmányellenes tendenciák felderítésére jött létre. Később a külföldi küldetésekkel egyetemben a német katonákat veszélyeztető csoportokról és eseményekről is gyűjtöttek információkat. Ez utóbbi feladatokat időközben a BND már teljesen átvette, s majd minden támaszponton ott vannak az ügynökei. Az FDP javaslata szerint a hadsereg biztonsági felülvizsgálatát az alkotmányvédelem venné át.

Tages-Anzeiger

„Az atomenergiáról történő lemondásnak megvan az ára” – ismerte el Doris Leuthard, a Svájci Néppárt (CVP) energiaminisztere. Azt, hogy a 2034-ben kezdődő atomenergia-mentesség milyen költségekkel jár, senki sem tudja, de az energiahivatal megpróbálta a pénzügyi költségeket megbecsülni. Ma a fogyasztók az olcsó áram haszonélvezői, a megújuló energiaforrások ugyanakkor sokkal drágábbak. A Szövetségi Energiaügyi Hivatal (BFE) azzal számol, hogy 2050-ig egyedül az atomerőművek kikapcsolása miatt 15 százalékkal nőne az áram ára. A költségeket tovább növeli a vezetékhálózat kiépítése, amelyet végül is a fogyasztók fizetnének. Összességében a BFE becslései szerint az atomenergiáról történő lemondás a GDP 0,4-0,7 százalékába kerül Svájcnak, ami gazdaságilag elviselhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.