Modern mezőgazdaság, világos jövőkép, élhető vidék

Határozott jövőkép nélkül elképzelhetetlen a fejlődés, ezért a kormány tízéves vidékstratégiája világos jövőképen, egy modern mezőgazdaság és élhető vidék kialakításán alapul – hangsúlyozta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán a Fenntartható Fejlődés Tanácsának ülésén a Parlamentben.

MNO
2011. 05. 04. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár az agrárium problémáiért többek között a jövőkép, a hosszú távú agrárstratégia hiányát okolta. Hangsúlyozta: ha a fő irányokról egyetértés alakul ki a társadalmi egyeztetés során, és a parlament elfogadja a dokumentumot, annak mentén a kulcsterületeken nemzeti stratégiai programok indulhatnának, amelyekhez a költségvetés szerkezete is idomulna.

A bemutatott koncepció iránya elnyerte a tanács tagjainak tetszését, a felszólalók a jövőképet, a célokat támogatandónak nevezték, több kérdéskört azonban hiányosnak tartottak, és úgy vélték, hogy számos, a mezőgazdaságban meglévő feszültséget nem old fel a koncepció. Az államtitkár felsorolt néhány, a koncepcióban hangsúlyos célt, például a szövetkezések erősítését, a természeti erőforrások megőrzését, megóvását, a nemzeti erőforrások felhasználását a közjó érdekében, a munkahelyek megőrzését, illetve a vidék megtartó erejének növelését.

A szakszervezetek nevében a vitához hozzászóló Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke (SZEF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a stratégiáknak kohézióban kell lenniük, az ehhez szükséges taktikát is ki kell dolgozni, és biztosítani kell, hogy nem csak egy politikai ciklus alatt érvényesülnek. Jó külföldi példának nevezte a családi gazdaságok működését, de úgy vélte, Magyarországon ehhez hiányzik az örökölt tudás. Az egyik legfontosabb alapfeltételnek pedig a magyar vidéki úthálózat reorganizációját nevezte, illetve a jó közúthoz kötődő közösségi közlekedést.

Jávor Benedek (LMP) hiányolta a környezeti stratégiát a koncepcióból. Úgy vélte, a stratégiának hangsúlyosan kell foglalkoznia az energiakérdéssel, a termeléssel és felhasználással. Hangsúlyozta például, hogy a mezőgazdaságban jelentősen csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az értékes mezőgazdasági területek átminősítését, beépítését sem állítja meg a stratégia, noha a termőföld megőrzése alapvető cél kell, hogy legyen. Támogathatónak és előremutatónak nevezte a koncepciót, megjegyezve, hogy ez önmagában nem garancia a sikerre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.