„Most jöhet Kadhafi, kettőt neki is a koponyájába!”

Mit jelent Oszama bin Laden halála az arab világ számára? – teszi fel és próbálja megválaszolni a kérdést a The New York Times. Egyesek az amerikaiakhoz hasonlóan ünnepelnek, mások azonban bosszúért kiáltanak – de mik lehetnek a hosszú távú következmények? Az amerikai fiatalok jelentős hányada nem tudja, ki volt Oszama – derül ki a Yahoo! blogján közzétett keresési adatokból. Május elsején az ötödik legkeresettebb kifejezés volt a „Ki az az Oszama bin Laden?”, melyet 66 százalékban 13–17 évesek vittek be. <br />

Kovács N. László
2011. 05. 03. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (www.nytimes.com)

Mit jelent Oszama bin Laden halála az arab világ számára? – teszi fel és próbálja megválaszolni a kérdést a The New York Times. Egyesek az amerikaiakhoz hasonlóan ünnepelnek, mások azonban bosszúért kiáltanak – de mik lehetnek a hosszú távú következmények?

Irak síita negyedeiben örömünnepet ültek: a terrorvezér szervezete nevében elkövetett bűnöknek közülük is többen estek áldozatul, így nem csoda, hogy ezek az emberek üdvözölték Bin Laden halálát. Iszmáil Háníje, a Hamász palesztin szervezet miniszterelnöke azonban elítélte az amerikaiak tettét, „nagy muzulmán és arab harcosnak” nevezve az elhunytat.

Az „arab tavasz” országaiban az al-Kaida első embere gyakran az elnyomó vezérek kifogása volt, mellyel tovább erősítették szorításukat a hatalmon. Egyiptomban, Líbiában, Tunéziában többek közt a szélsőséges veszélyre hivatkozva maradtak hatalmon évtizedekig az elnyomó rendszerek. Ha volt is valaha szimpátia a szaúdi terrorista iránt ezeken a helyeken, az a rá hivatkozó szólamok hangjára bizonyára elpárolgott.

Eszvahil Hasszán líbiai orvos Darnah városában egy barátjával beszélte meg a híreket: mindketten örültek Bin Laden halálának. „A pokolba vele!” – jegyezték meg, emlékezve rá, mennyi gondot okozott nekik a szélsőséges vezér. Hasonlóan reagáltak a Miszráta utcáin járőröző Kadhafi-ellenes lázadók, amikor megtudták, kétszeres fejlövés végzett a terroristával. „Most jöhet Kadhafi, kettőt neki is a koponyájába” – mondta az egyik. „Nem, Kadhafinak hármat” – érkezett a válasz. Hasszán doktor szerint a konzervatív Derna nyugalmát nem zavarta meg különösebben a hír.

Ehhez hozzájárulhat az is, hogy az arab világ népességének hatvan százaléka harminc év alatti, és talán már nem is emlékszik a 2001-es eseményekre. „Nagyon halványan rémlik valami, de csak apró részletek. Régen volt” – nyilatkozta az amerikai lapnak a Kairói Német Egyetem egyik fiatal diákja. „Más, ennél sokkal fontosabb eseményekkel vagyunk elfoglalva – magyarázta Dia Raszhvan, egy jelentős egyiptomi nemzetközi politikával foglalkozó tanácsadó szervezet alelnöke. – Talán Tunézia előtt ez még óriási dolog lett volna, de ma már nem az”.

Bin Laden egykor szabadságot ígért az arab világnak, amit azonban ő erőszakkal évtizedek alatt nem tudott elérni, a tüntetők hónapok, hetek alatt létrehozták. Egyiptomban ma az egyébként hozzá hasonlóan szélsőséges muszlimok is a parlamentbe készülnek, feladva erőszakba vetett hitüket. Az elmúlt hónapok eseményeinek ellenére továbbra is nem elhanyagolható tömeg tartja hősnek a terrorvezért. „A hidegháborút követően Amerika maradt az egyetlen szuperhatalom, és sok muszlim szemében Bin Laden volt az egyetlen, aki szembe mert szállni ezzel az erővel” – magyarázza Iszlam Lofty, az egyiptomi Muszlim Testvériség fiatalokat gyűjtő szárnyának vezetője. „Ez az ember népszerű, karizmatikus figura volt sokak számára – vélekedik Marvan Sehadeh is, jordániai kutató és aktivista. – Az emberekben mélyen gyökerezik az Amerika-ellenesség, és lehetséges, hogy ezt a történést is ezen lencsén keresztül szemlélik majd. Oszama bin Laden a nyugati hegemóniával szembeni ellenállás szimbóluma lehet.”

Yahoo! Search Blog (www.ysearchblog.com)

Az amerikai fiatalok jelentős hányada nem tudja, ki volt Oszama bin-Laden – derül ki a Yahoo! blogján közzétett keresési adatokból. Május elsején az ötödik legkeresettebb kifejezés volt a „Ki az az Oszama bin Laden?”, melyet 66 százalékban 13–17 évesek vittek be.

A keresési adatokon jól le lehet mérni, mekkora érdeklődés követte a terrorvezér halálát. Természetesen ő volt a nap „legkeresettebb embere” – ezúttal már csak az interneten –, de az emberek részletekre is kíváncsiak voltak: milyen magas, milyen életet élt, voltak-e gyermekei és felesége? Még nevének helyes írásmódja (Uszama vagy Oszama) is helyet kapott a fő kérdések között. Kiderült, a hírek a fiatalokat is foglalkoztatták.

A „hogy halt meg” és „ki ölte meg” kérdések 30-40 százalékát 13–17 évesek tették fel, míg az al-Kaida-vezér kilétét 66 százalékban ők szerették volna megtudni. A bejelentést nem csupán az utcákon követte a patriotizmus felcsapó hulláma. Az „amerikai zászló” kifejezésre hétszer annyian kerestek, mint átlagosan, de a nemzeti himnusz szövegére és egyéb hazafias dalokra is rengetegen voltak kíváncsiak. Természetesen újra előkerültek az összeesküvés-elméletek is, mind Bin Laden halálával, mind a szeptember tizenegyedikei merényletekkel kapcsolatban. Az ezekre vonatkozó keresések száma szintén megduplázódott Obama elnök bejelentését követően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.