Négy csodagól és egy fájdalmas búcsú az év mérkőzésén + Képek

Az utóbbi évek legjobb színvonalú Bajnokok Ligája-döntőjén a világ két legkiválóbb klubcsapata közül a Barcelona ült fel Európa trónjára, keserű búcsút okozva a visszavonuló Edwin van der Sarnak. A második félidőben néhány perc alatt vízbe fojtották Messiék az angol bajnok Manchester Unitedot, Kassai Viktor, a finálé magyar játékvezetője pedig virtuóz módon bíráskodott. A Barca fölényét jól jelzi, hogy a 85. percben cserélt először Pep Guardiola.

2011. 05. 28. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Londonban hej, van számos utca” – kezdődik a Bob herceg című színműnek a már pesti aluljárói muzsikusok által is megzenésített dala. Azon a bizonyos számos utcán jó pár ezren bőrig áztak szombat este a Wembley-be vagy a környékbeli kocsmákba tartva a Bajnokok Ligája 2011-es döntőjét megtekinteni igyekvők. A BL-hangulat ilyenformán Budapestre is beköszöntött, spanyol, katalán és MU-mezek feszültek megannyi, a délutáni esők során elázott „szabadcsapaton”.


A háromnegyed 9-kor kezdődött találkozó győzelmi esélyese a fogadóirodák szerint inkább a Barcelona volt (kétszeres pénz), a Manchester United szorzója a legtöbb helyütt 3,5 fölött téblábolt. Ettől függetlenül az MU reménykedhetett a hazai (angol) pályában, no meg a hecc kedvéért abban is, hogy korábbi három, Kassai Viktor által dirigált mérkőzése angol győzelemmel végződött, a Barca játékosai csak válogatottmeccsekről – leginkább a tavalyi vébéről – ismerték a magyart.


A kezdőcsapatokat böngészve kapásból feltűnt: kimaradt a találkozó egyik várt főszereplője, a 100. csapatkapitányi mérkőzésére készülő Carles Puyol, helyére Mascherano állt. A balhátvéd posztján pedig újra láthattuk a rákból felgyógyult Abidalt. 20.40-re felszáradt a Wembley füve, 15 fokot mutatott a hőmérő, a páratartalom pedig 76 százalék volt – ideális időjárás.

Gólcsere

A forgatókönyv ugyanúgy indult, mint 2009-ben, a két fél előző BL-fináléjakor: a Manchester fejvesztve támadt, a Barca pedig idegesen próbált védekezni. Az első tíz percben előbb Rooney lehetett volna néhány centivel „ügyesebb”, majd Busquets hagyta cserben kis híján Valdést, életveszélyes helyzetben pöccintett a portásra. Az első Barca-helyzetre a félidő derekáig várni kellett; Pedro szépen otthagyta a teljes MU-védelmet, majd mellébelsőzött. Ettől felébredtek a társak is, három, majd négy minutum múlva is Villa tekert kapura. Aztán Xavi és Iniesta tett lóvá Vidicen kívül minden fehérmezest. A 27. percben Xavi „ezredik” testcseles passza megtalálta a jobboldalon kilépő Pedrót, aki nem rettent meg attól, hogy iszonyatosan rosszul helyezkedtek a „hazai” védők, és vezetéshez juttatta a Barcelonát!


Aki azt hitte, hogy a Barca ezzel lerendezte a serleg sorsát, tévedett. Az MU egyenlítéséhez elég volt Abidal rossz bedobása, amire villámgyorsan lecsaptak a szigetországiak, a leshatáron kiugró Giggs egy kényszerítő végén leheletfinoman tálalt az ütemre érkező Wayne Rooney elé, aki védhetetlenül tekerte fel a sarokba. Az első félidő krónikájához hozzátartozik még, hogy Kassai teljesen észrevétlen volt – fekete szerelésében mintaszerűen vezette a megállás nélküli játékot.


Kivégzés

Fordulás után beszögelték mind a 11 manchesterit a katalánok, fojtogatóvá vált a gránátvörös-kékek nyomása. Amikor úgy tűnt már, hogy összekapják magukat Giggsék, jött Messi… a 2009-ben BL-győzelmet érő gólt szerző apró, aranylabdás argentin úgy tett, mintha szokása szerint szólóba kezdett volna, de ezúttal távolról célba vette a kaput Iniesta passza után, és a katasztrofálisan helyezkedő, a labdarúgó-pályafutástól most búcsúzó Van der Sar mellett laposan bebombázta a labdát, és szintén szokásától eltérően őrjöngő ünneplésbe kezdett.


Messi ezzel az egy idényben szerzett BL-gólok számának (12) tekintetében utolérte Ruud van Nistelrooyt. Messi elemében maradt, de a BL-győzelmet mégsem ő biztosította be, hanem a körülbelül harmadszor labdába érő David Villa, aki a védők takarásából lőtte ki a felső sarkot. A támadások hatékonysága mellett nem szabad megfeledkezni Gerard Piquéről, aki szinte minden manchesteri támadás megakasztásában benne volt. Visszatérve az összecsapásra: Kassai a hajrában már a második kétes kezezést engedte tovább – mindkét oldalon egyet-egyet –, de a szabályt jól alkalmazta, s ezért nem hibáztatható; az egyik fehér mezes védő éppúgy kezét elrejtve, vétlenül nyúlt bele a labdába, mint David Villa.


Fotók: Reuters


A Barcelona szerezte meg tehát 4. BL-címét, nem az MU, a katalánok fölényére jellemző, hogy a 85. percben kellett először cserélnie Pep Guardiolának.

MANCHESTER UNITED–FC BARCELONA 1–3 (1–1)
2011. május 28. 20.25, London – Wembley, 90 ezer néző
vezette: Kassai – Erős, Ring – Fábián, Bognár T. (mind az öten magyarok)
gól: Pedro (27. perc, 0-1), Rooney (34., 1-1), Messi (54., 1-2), Villa (69., 1-3)
sárga lap: Dani Alves (60.), Valencia (80.)
MANCHESTER UNITED: Van der Sar – Fábio (Nani, 69.), R. Ferdinand, Vidic, Evra – Valencia, Carrick (Scholes, 77.), Giggs, Pak Dzsi Szung – Rooney, J. Hernández.
FC BARCELONA: Victor Valdés – Dani Alves (Puyol, 88.), Mascherano, Piqué, Abidal – Xavi, Busquets, Iniesta – Villa (Keita, 86.), Messi, Pedro (Afellay, 92.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.