Nem rúgták ki, figyelmeztetést kapott Alföldi + Képriport + Videó

Írásbeli figyelmeztetést kapott Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója pénteken Réthelyi Miklóstól, a nemzeti erőforrás minisztertől; a teátrum vezetője a posztján marad.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786646" target="_blank"><strong>• Megfelelő tájékoztatás, szorosabb együttműködés kell </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786672" target="_blank"><strong>• Alföldi már a minisztériumban van, taxi vár rá<br /></strong></a>

MNO
2011. 05. 26. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét


„A múlt pénteki események nyomán írásban figyelmeztettem a vezérigazgatót, ezután hosszasan elbeszélgettünk a jövőbeni tervekről és a Nemzeti Színház szerepéről az ország kulturális és társadalmi életében. Ezzel az ügyet mindketten lezártnak tekintjük” – mondta Réthelyi Miklós a színház vezetőjével lezajlott találkozó után újságíróknak.

A sajtótájékoztatón kérdést nem lehetett feltenni, Alföldi Róbert nem nyilatkozott. Mint ismertes, Réthelyi Miklós azért rendelte be hivatalába Alföldi Róbertet, és indított vizsgálatot, hogy tisztázza, a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket pénteki tájékoztatóján egy újságíró kérdéseire.

A Nemzeti Színház május 20-i évértékelő sajtótájékoztatóján a vezérigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem. A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az „orális jelenetet”. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: „Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?” „Meg bizony” – hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: „önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”.

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter – Pörzse Sándor (Jobbik) azonnali kérdésére válaszolva – hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, hogy vizsgálatot indít Alföldi Róbert május 20-ai kijelentései miatt. Réthelyi Miklós akkor azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a „viselkedésével átlépett egy határt”. Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére.

Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívánta az újságírónőnek. „Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett” – tette hozzá. Mint mondta, az újságíró határozta meg a stílust. Leszögezte: nem viselkedett méltatlanul, pontosan tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Úgy fogalmazott: nem történt „verbális nemi erőszak”, senkit nem sértett meg emberi méltóságában. Hozzátette: annak ellenére sincs mitől félnie, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek.

Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI-nek korábban Alföldivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy e pillanatban az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére. Szőcs korábban kiállt Alföldi mellett. Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatón Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze is felszólalt Alföldi Róbert mellett. Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége szintén kiállt Alföldi mellett; a szervezet csütörtökön levélben kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon. Ne hagyja a miniszter, hogy „a demokráciát felszámolni készülő erők igaztalan állításokra épülő érvei” rákényszerítsék akaratukat – írták a társaság elnökségének tagjai.

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának összeállításában részt vevő Vekerdy Tamás pszichológus kedden – szintén sajtótájékoztatón – az ország szégyenének nevezte, hogy a politikusok megmondják, a művészetben mit lehet és mit nem lehet. (A POSZT versenyprogramjába idén a Nemzeti Színház három előadását is beválogatták.) Vekerdy Tamás megjegyezte: a szellemi élet vagy szabad vagy nincs. A Nemzeti Színház szerdai Tragédia-előadásán a közönség felállt és hosszan tartó vastapssal biztosította támogatásáról a társulatot és a színész-rendező igazgatót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.