Nem tud pontos magyarázatot a folyamatra

Szergej Ignatyev, az orosz jegybank elnöke májusban is nettó tőkekiáramlásra számít, de továbbra is reméli, hogy még az idén újra tőkebeáramlás mutatkozik.

MNO
2011. 05. 26. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ignatyev csütörtökön a hagyományos szentpétervári bankfórumon újságírók előtt kijelentette: a tőkekiáramlás az év első négy hónapjában 30 milliárd dollárt, ebből áprilisban 7,7, márciusban 6,2 milliárd dollárt tett ki. Azt mondta, a folyamat sajnos elhúzódik, és nem tud rá pontos magyarázatot adni. Korábban az oroszországi üzleti és beruházási klíma hiányosságainak tulajdonította a folyamatot, s ezt most megismételte, elemeként felsorolva, hogy nehéz beindítani egy vállalatot, nagy a korrupció és a bürokrácia, és hogy megnőttek az adóterhek az idén.

A jegybank elnöke úgy vélte, az infláció májusban olyan lesz, mint tavaly ilyenkor, vagyis 0,5 százalék, s hozzátette: reméli, hogy az első félévben nem haladja meg az 5,5, a második félévben az 1,5 százalékot. A jegybank célját az elnök abban jelölte meg, hogy az inflációt a tervezett 6-7 százalékos szinten tartsák. Kockázatot lát azonban abban, hogy a nemzetközi piac igen magas gabonaárai mellett Oroszország a tavalyi rossz termés miatt nem tud exportálni. Azt mondta, az idei termés átlagosnak ígérkezik, s a kormány július 1-jével meg szándékozik szüntetni a gabonára vonatkozóan tavaly augusztusban elrendelt exporttilalmat.

Ignatyev elmondta, hogy az orosz bankok hitelportfóliója egy év alatt 17 százalékkal nőtt, miközben a késedelmes törlesztések aránya csökken. Beszámolt arról, hogy az év első hónapjában az import 40 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és úgy vélte, ez aggaszthatja a valutapiac szereplőit, mert a fizetési mérleg pozitív szaldójának csökkenéséhez és a rubel árfolyamának eséséhez vezethet.

A jegybankelnök azt mondta, a rubel árfolyama várhatóan tovább ingadozik, és nem mutatkozik egyértelmű tendencia erősödése, vagy gyengülése irányába. Kijelentette, hogy elégedett a jelenlegi árfolyammal, s a jegybank egyelőre nem fontolgatja a sáv szélesítését. A Roszsztat – az orosz statisztikai hivatal – csütörtöki közlése szerint csökkent a GDP növekedési tempója: míg az első négy hónapban 3,9 százalékot tett ki, addig áprilisban 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.