Sok helyütt Csernobilhoz hasonlítható a talajszennyezettség

Sok helyütt összevethető a csernobili atomkatasztrófa után mért talajszennyezettséggel a fukusimai atomerőmű környékbeli földeken mért radioaktivitás mértéke – erre a megállapításra jutott egy japán atomenergia-ipari bizottság.

MNO
2011. 05. 25. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértői jelentés szerint a márciusi földrengés és szökőár következtében megrongálódott japán atomerőmű környékén, összességében 600 négyzetkilométeres területen négyzetméterenként 1,48 millió becquerel sugárszennyezettséget mértek, ami összevethető a csernobili atomerőmű környékén mért értékekkel az ukrajnai atombaleset után. Leginkább az atomerőműtől északnyugatra fekvő területek szenvedtek sugárszennyezést Japánban.

A területet éves viszonylatban 5 millisievert mennyiségű sugárzást mértek, ami alatta van a japán kormány által megállapított 20 millisievertes értéknek. Ennek ellenére a japán atomenergetikai bizottság megállapítása szerint a területeken, ahonnan kimenekítették a lakosságot, sugármentesítést kell végrehajtani, mert a cézium izotópját erősen megköti a talaj, és ezért nehéz csökkenteni a területen a sugárzás szintjét.

A Fukusima-1-es atomerőműben történt balesetet követően a japán kormány mintegy 80 ezer embert menekített ki a nukleáris létesítményt övező területekről. Kan Naoto miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a kiköltöztetett emberek legkorábban csak jövőre térhetnek vissza otthonaikba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.