Sokat vesztett a népszerűségéből

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a pontosan négy éve francia elnökké választott Nicolas Sarkozy tetszési mutatója: a franciáknak már csak húsz százaléka támogatja a politikáját – derül ki a Le Figaro Magazine hétvégi száma számára a TNS-Sofres Logica közvélemény-kutatóintézet által készített felmérésből.

MNO
2011. 05. 06. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök egy hónap alatt három, január óta pedig hét százalékot veszített. A jobbközép kudarca elsősorban a szélsőjobbnak kedvez: Marine Le Pennek, a Nemzeti Front elnökének támogatottsága egy hónap alatt négy ponttal emelkedett, s a jobboldali szimpatizánsok körében 55 százalékkal jelenleg ő számít a legnépszerűbb politikusnak. Országos szinten a szélsőjobboldal vezetője azonban 29 százalékkal csak a tizedik a népszerűségi listán, amelyet 46 százalékkal Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója vezet.

A szocialista politikus júniusban dönt arról, hogy jelölteti-e magát a pártja elnökjelöltségéért folyó előválasztásán. Miközben Francois Fillon kormányfő a miniszterelnöki hivatalban tartott szemináriumon ünnepelte csütörtökön az elmúlt négy év reformjait, amelyeknek köszönhetően Franciaország a szavai szerint „európai szomszédjainál jobban vészelte át a válságot”, az évforduló kapcsán a francia sajtó lesújtó mérleget vázolt fel Sarkozy eredményeiről.

A Le Monde arra emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt a munka értékének helyreállításával nyerte meg Sarkozy az elnökválasztást. Több munkát és több vásárlóerőt, azaz magasabb jövedelmeket ígért. A kettős ígéret azonban a válsággal nem valósulhatott meg, és Sarkozy nagy reformja, a túlórapénzek adómentesítése a munkahelyteremtés ellen fordult: Franciaország továbbra is kilenc százaléknál magasabb munkanélküliségi rátával küzd.

A francia elnök megválasztását követően jelentős intézményi reformokat helyezett kilátásba a jogállam javítására. Ezek közül az egyik legjelentősebb: az alkotmánytanácsnál 2010 márciusa óta bárki kétségbe vonhatja akár már egy kihirdetett törvény alkotmányosságát is. Elviekben a parlament jogkörei is bővültek, de – a Le Monde szerint – azokat nem tudja gyakorolni a továbbra is ultracentralizált és kiemelt végrehajtó hatalommal szemben.

A biztonságpolitika a lap szerint teljes kudarc: az évi negyvenezer előállítás ellenére valamennyi bűnözési statisztika nőtt, a rendőrök pedig gyakran úgy érzik: bűnbaknak használják őket az államfő által meghirdetett teljesítményt mérő politikában. A nem egyeztetett igazságügyi reformokkal pedig a teljes bírói kart magára haragította a hatalom. Hasonlóan a közigazgatási, a közoktatási vagy a nyugdíjreformhoz.

Elég volt a franciák megvetéséből című, pénteken megjelent kötetében a novemberben menesztett Hervé Morin védelmi miniszter szerint Sarkozy saját „brutális, felháborító és gyakran közönséges„ képére formálta a hatalmat. A centrista politikus szerint az elnöknek nincs hosszú távú víziója, politikájában a voluntarizmus keveredik azzal az állandó kényszerrel, hogy bejelentsen valamit. „Az ő szemében Franciaország egy szegmentált piac. Kategóriákhoz és kliensekhez beszél anélkül, hogy a globális koherencia igénye megfogalmazódna benne” – írta a volt tárcavezető.

A 2010. július 14-i nemzeti ünnepen Sarkozy „fantasztikus hangulatról” beszélt kormánya tagjainak, örömmel konstatálta, hogy az emberek ünneplik, és nincsenek ellenzők a tömegben. Francois Fillon miniszterelnök ekkor azt mondta állítólag az akkori védelmi miniszternek: „Látod, már annyira elveszítette a realitásérzékét, hogy elfelejtette, hogy csak megszűrt embereket engednek a kordonok közelébe” – idézte könyvében Morin a kormányfőt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.