időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Tényleg ez lesz az utolsó lehetősége Berlusconinak? + Képek

Kovács András
2011.05.15. 06:30

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök további sorsa függhet attól, hogy pártja milyen eredményt ér majd el a vasárnap kezdődő helyhatósági választásokon. Országosan ellenzéki siker várható, azonban ez egyáltalán nem segíti a gazdasági gondok megoldását. <br />

Helyhatósági választásokat rendeznek vasárnap és hétfőn Olaszországban, amelynek az egyik legfőbb tétje, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnök képes lesz-e egyben tartani a kormánykoalíciót, valamint kiderül, hogy valójában mekkora támogatottsággal rendelkezik. Bár a szavazók az olasz csizma majd minden nagyvárosában szavaznak, a legnagyobb verseny a Milánóért lesz. Az északolasz város Berlusconi egyik legfontosabb hátországa, ezért annak esetleges elvesztése súlyos csapás lenne a kormányfőre.


A helyi testület mellett a polgármesterről is döntenek a nagyvárosban. Letizia Moratti jelenlegi városvezető riválisa Giuliano Pisapia, akit a balközép pártok támogatnak. Elemzők és felmérések szerint Moratti sikere várható már az első fordulóban, országosan azonban nem számítanak kormánypárti győzelemre. Egy gyengébb eredmény mindenképpen fokozná a Szabadság Népe (PdL) és az Északi Liga (NL) közötti feszültségeket, azonban a kormánykoalíció az NL nélkül képtelen lenne kitölteni 2013-ig szóló mandátumát.

„Ez egy komoly teszt lesz”

A milánói szavazás mindenképpen komoly teszt lesz a kormánypártok számára, mivel az NL megerősödése esetén átalakulhatnak a belső viszonyok” – mondta Franco Pavoncello, a római egyetem politikai elemzője. Berlusconi is nagy jelentőséget tulajdonít a milánói választásnak, szerinte egy siker esetén növelhető lenne a kormány ereje – tette hozzá.


A helyhatósági választások egy rendkívül feszült hat hónapos időszak végét jelentik majd Berlusconi számára. Decemberben épphogy csak megúszott egy bizalmatlansági szavazást a kormánya, azonban ennek ellenére Olaszország még mindig az eurózóna egyik legeladósodottabb állama. Emiatt komoly erőfeszítésekre van szüksége a gazdaság modernizáláshoz és az adósság leszorításához. A miniszerelnöknek a parlamentben ezért minden korábbinál nagyobb szüksége van Umberto Bossi NL-jének a támogatására, amely az ország harmadik legerősebb pártjává vált.

Már megvan az utód?

A liga önmagát egy vonzó alternatívának állítja be Észak-Olaszországban a PdL-lel szemben a mérsékelt szavazók körében – hangsúlyozta Renato Mannheimer politikai kutató. Bossi több nemzeti kérdésben is szembeszállt Berlusconival, többek között a líbiai katonai akció kapcsán, és bírálta a kormány politikáját az egyik tejipari cég eladása miatt.


Bossi és Berlusconi csatájába egyre jobban belekeveredik Giulio Tremonti pénzügyminiszter is. Bár a politikus a PdL tagja, egyesek szerint egyre közelebb áll az NL-hez. Elemzők szerint Berlusconi veresége a mostani megméretésen mindenképpen előtérbe tolná őt a következő választásra. „A jobbközép veresége a helyi választásokon arra sarkallhatja az NL-t, hogy egy alkalmas jelöltet keressen Berlusconi helyére, és Tremonti erre megfelelő lehet” – vélte Roberto Biorcio politikai szakértő.


A miniszterelnök a múlt hónapban azt javasolta, hogy a 2013-as parlamenti választáson támogassák Angelino Alfano igazságügyi minisztert, de látszólag tett egy bólintást az NL felé a múlt héten azzal, hogy azt mondta, mégis Tremontit favorizálja ő is.


Fotók: Reuters


(Forrás: Wall Street Journal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.