Tényleg ez lesz az utolsó lehetősége Berlusconinak? + Képek

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök további sorsa függhet attól, hogy pártja milyen eredményt ér majd el a vasárnap kezdődő helyhatósági választásokon. Országosan ellenzéki siker várható, azonban ez egyáltalán nem segíti a gazdasági gondok megoldását. <br />

Kovács András
2011. 05. 15. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyhatósági választásokat rendeznek vasárnap és hétfőn Olaszországban, amelynek az egyik legfőbb tétje, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnök képes lesz-e egyben tartani a kormánykoalíciót, valamint kiderül, hogy valójában mekkora támogatottsággal rendelkezik. Bár a szavazók az olasz csizma majd minden nagyvárosában szavaznak, a legnagyobb verseny a Milánóért lesz. Az északolasz város Berlusconi egyik legfontosabb hátországa, ezért annak esetleges elvesztése súlyos csapás lenne a kormányfőre.


A helyi testület mellett a polgármesterről is döntenek a nagyvárosban. Letizia Moratti jelenlegi városvezető riválisa Giuliano Pisapia, akit a balközép pártok támogatnak. Elemzők és felmérések szerint Moratti sikere várható már az első fordulóban, országosan azonban nem számítanak kormánypárti győzelemre. Egy gyengébb eredmény mindenképpen fokozná a Szabadság Népe (PdL) és az Északi Liga (NL) közötti feszültségeket, azonban a kormánykoalíció az NL nélkül képtelen lenne kitölteni 2013-ig szóló mandátumát.

„Ez egy komoly teszt lesz”

A milánói szavazás mindenképpen komoly teszt lesz a kormánypártok számára, mivel az NL megerősödése esetén átalakulhatnak a belső viszonyok” – mondta Franco Pavoncello, a római egyetem politikai elemzője. Berlusconi is nagy jelentőséget tulajdonít a milánói választásnak, szerinte egy siker esetén növelhető lenne a kormány ereje – tette hozzá.


A helyhatósági választások egy rendkívül feszült hat hónapos időszak végét jelentik majd Berlusconi számára. Decemberben épphogy csak megúszott egy bizalmatlansági szavazást a kormánya, azonban ennek ellenére Olaszország még mindig az eurózóna egyik legeladósodottabb állama. Emiatt komoly erőfeszítésekre van szüksége a gazdaság modernizáláshoz és az adósság leszorításához. A miniszerelnöknek a parlamentben ezért minden korábbinál nagyobb szüksége van Umberto Bossi NL-jének a támogatására, amely az ország harmadik legerősebb pártjává vált.

Már megvan az utód?

A liga önmagát egy vonzó alternatívának állítja be Észak-Olaszországban a PdL-lel szemben a mérsékelt szavazók körében – hangsúlyozta Renato Mannheimer politikai kutató. Bossi több nemzeti kérdésben is szembeszállt Berlusconival, többek között a líbiai katonai akció kapcsán, és bírálta a kormány politikáját az egyik tejipari cég eladása miatt.


Bossi és Berlusconi csatájába egyre jobban belekeveredik Giulio Tremonti pénzügyminiszter is. Bár a politikus a PdL tagja, egyesek szerint egyre közelebb áll az NL-hez. Elemzők szerint Berlusconi veresége a mostani megméretésen mindenképpen előtérbe tolná őt a következő választásra. „A jobbközép veresége a helyi választásokon arra sarkallhatja az NL-t, hogy egy alkalmas jelöltet keressen Berlusconi helyére, és Tremonti erre megfelelő lehet” – vélte Roberto Biorcio politikai szakértő.


A miniszterelnök a múlt hónapban azt javasolta, hogy a 2013-as parlamenti választáson támogassák Angelino Alfano igazságügyi minisztert, de látszólag tett egy bólintást az NL felé a múlt héten azzal, hogy azt mondta, mégis Tremontit favorizálja ő is.


Fotók: Reuters


(Forrás: Wall Street Journal)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.