Vajon kit választanak a fantomszavazók?

A portugál Expresso és a Visao című hetilap nagyon kényes kérdést vetett föl 10 nappal a jövő vasárnap tartandó előre hozott választások előtt: vajon kit választ majd a 755 580 fantomszavazó? A spanyol sajtó vezető híre, hogy Carme Chacón, a szocialista védelmi miniszter mégsem jelölteti magát a hónap végére kitűzött választáson a PSOE főtitkári posztjára, vagyis sakknyelven szólva „vezéráldozatot hozott”.

2011. 05. 26. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Expresso.clix.pt, visaonline.pt – Portugália

A két portugál hetilap a jövő héten vasárnap esedékes előre hozott általános választások kapcsán a Lisszaboni Egyetem társadalomtudományi intézete két politológusának rendezetlen kérdésével foglalkozott, amely döntő fontosságú következményekkel járhat. A nyilvántartások ellenőrzése során 755 580 hamis szavazóról szereztek tudomást, akik vagy nem élnek – több mint százezren vannak –, vagy olyan kivándorlók, akik még nem töröltették magukat a névjegyzékből. Luís Teixeira és José Bourdain szerint nagyon valós a veszély, hogy a fantomszavazók miatt hibás eredmény születik majd. Mindketten tanulmányozták a választói körzetek névjegyzékét – 2007 és 2009 között –, egyeztették a listát a belügyminisztérium és az idegenrendészeti hivatal adataival, sőt ellenőrizték az országos statisztikai hivatal évkönyveit is.

Elpais.com, elmundo.es, abc.es, lavanguardia.es – Spanyolország

Csalódás érte Carme Chacónt, aki a spanyol szocialista kormány védelmi tárcáját vezeti, mert bár „önként” lépett vissza a pártfőtitkári jelöléstől, egyáltalán nem volt esélytelen kollégájával, a belügyminiszter Alfredo Pérez Rubalcabával szemben. Egy szakértő szerint nem tetszett a katalán szocialista Carme Chacónnak, hogy Zapatero a jelek szerint első helyettesének, Rubalcabának akar előnyt adni az utódlásban. Chacón a párt madridi székházában csütörtök délben tartott rövid sajtótájékoztatón jól láthatóan megindultan közölte, a PSOE érdekében lépett vissza, hogy ne szakadjon ketté a helyhatósági és részleges tartományi választásokon elszenvedett súlyos vereség után. Az elemzők szerint nemcsak a párt egysége, hanem a kormány szilárdsága és a kormányfő tekintélye is kockán forgott volna, ha nem lépett volna vissza.

Kedden Patxi López, a baszk szocialisták vezetője és Baszkföld tartományelnöke javaslatot tett a rendkívüli kongresszus összehívására, majd utána az előválasztásra. A kormányfő és egyelőre pártfőtitkár José Luis Rodríguez Zapatero azonban leszögezte, hogy nem lesz kongresszus, helyette csak előválasztást tartanak. Zapatero április másodikán csak hosszas halogatás után jelentette be – az eredményekből ítélve későn –, hogy a PSOE kormányfőjelöltjeként jövőre mégsem indul harmadszor az általános választásokon. Az El Mundo elemzője azonban úgy tudja, hogy Chacón visszalépése azoknak kedvez, akik az előválasztás procedúrája helyett a rendkívüli kongresszuson akarják megválasztani Zapatero utódját. A spanyol kormánypárton belül mindenesetre elkeseredett vita zajlik az utódlás eldöntésének legmegfelelőbb formájáról, hogy elkerüljék a belháborút. Szombaton a párt szövetségi bizottsága, azaz az egyes tartományokban a párt helyi vezetői fogják eldönteni, hogy rendkívüli kongresszus vagy előválasztás dönt az utódlásról. A katalán La Vanguardia valamit segített az olvasóknak, mert megírta, hogy ezen a fórumon azok vannak többségben, akik Rubalcabát akarják főtitkárnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.