20 százalékra tornásznák föl a megújuló energia arányát

2030-ig a hazai energiaszükséglet mintegy 20 százalékát biztosíthatják a megújuló energiaforrások – nyilatkozta egy interjúban Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára. Hozzátette: várhatóan 2015 első felére épülhetnek ki a szomszédos országokkal közös energiaellátó hálózatok.

MNO
2011. 06. 25. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő két évtizedben az energiastruktúra átalakításának megkezdésével lehetőséget biztosíthatunk a függetlenedés elindításához – hangsúlyozta Bencsik a nagyobbik kormánypárt hivatalos weboldalán olvasható interjúban. Legfőbb kiindulási pont, hogy 2030-ra az ország elsődleges energiafelhasználása nem növekedhet öt százaléknál nagyobb mértékben. Ehhez a hűtési-fűtési, valamint a közlekedési energiafelhasználás területén jelentős csökkentést kell elérnünk, miközben a villamosenergia-használat vonatkozásában 30-40 százalékos növekedéssel kell számolnunk – tette hozzá.

Az államtitkár kijelentette, hogy vállalták, hogy 2020-ig a hazai energiaszükséglet 14,6 százalékát megújuló energiából fedezzük. Ennek az aránynak 2030-ban már 20 százalék felett kell lennie – tette hozzá. Ezen belül a hőfelhasználás területén már 35 százalékos részesedést szeretnénk elérni. Ez az a pont, ahol jelentősen csökkenthetjük a fosszilis energiahordozóktól való függőséget – mondta Bencsik.

Az államtitkár elmondta, hogy az épületek korszerűsítésével, a villamosenergia-termelés és elosztás hatékonyságának javításával, az ipari folyamatok villamosenergia-igényének csökkentésével és a közlekedés környezetbaráttá, illetve energiahatékonnyá alakításával egyaránt spórolhatunk energiát. Úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb megtakarítási lehetőség az épületenergetikához kapcsolódik, hiszen az egyes létesítmények energiafogyasztásának túlnyomó része a fűtési-hűtési igényből adódik. Itt van mód arra is, hogy a megújuló energiáknak nagyobb teret engedjünk. Egy erőteljes épületenergetikai program megvalósításával éves szinten 1,5-2 milliárd köbméterrel csökkenthetjük az épületek gázigényét – tette hozzá.

Nem kerülhető meg az atomenergia

Bencsik szerint az atomenergia biztonságos használata nem kerülhető meg. Az atomtörvény vitája során a parlamentben teljes körű egyetértés alakult ki a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbításával kapcsolatban – tette hozzá. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az elmúlt egy hónapban a hat lehetséges energiaellátási forgatókönyv egyike mellett sem köteleződött el a tárca, hagyva azt, hogy maga a szakma nyilváníthasson véleményt a szcenáriókat érintően. Most, hogy az energiastratégia társadalmi, szakmai vitáján túl vagyunk, elmondhatjuk, a hat alternatíva közül hármat tartunk valójában életképesnek – mutatott rá Bencsik.

Az interjúban úgy vélekedett, hogy az egyik az, amely a meglévő paksi kapacitások kiváltását tartalmazza. Az már erősen vitatott, hogy a 2030 utáni időtávban szükséges-e a meglévő és kiváltandó paksi kapacitás 2000-ről 4000 megawattra való növelése – tette hozzá. Abban az időtávban a technika fejlődésével már reális lehetőségünk adódhat a megnövekedett villamosenergia igény kielégítésére úgy, hogy a zöld technológiák a jelenlegihez, vagy a 2030-as tervezett állapothoz képest sokkal markánsabban tudnak majd megjelenni a hazai energiaiparban – olvasható az interjúban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.