470 éve halt meg az inka birodalom meghódítója

Francisco Pizarrót, az inka birodalom meghódítóját 470 éve, 1541. június 26-án gyilkolták meg limai palotájában saját társai.<br /><br />

MNO
2011. 06. 24. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol konkvisztádor 1478 táján született egy katona törvénytelen fiaként. Írni-olvasni nem tanult meg, egy ideig kondás volt, majd katonának állt és áthajózott az Újvilágba. Itt számos vállalkozásban vett részt, 1513-ban Balboa panamai expedíciójával eljutott a Csendes-óceánig, és az indiánok elleni hadjáratokban csinos vagyont szerzett.

1524-ben egy Diego de Almagro nevű másik kalandorral a legendás dél-amerikai aranyország, Biru (Peru) keresésére indult, de az éhség, a rossz idő és az ellenséges indiánok miatt a még a konkvisztádorok által is holdkórosnak minősített vállalkozás kudarcba fulladt. 1526-ban újra próbálkoztak, és most már bukkantak is némi aranyra – Pizarro ezen felbuzdulva megtagadta a kormányzó visszatérési parancsát. Kardjával vonalat húzott a földre, és választásra szólította fel embereit, mondván: az egyik oldalon van Panama és a szegénység, a másikon Peru és a gazdagság. A vele maradt 13 emberrel ismét Peruba hajózott, és meggyőződött a terület hihetetlen gazdagságáról. Pizarro a vállalkozást továbbra is ellenző kormányzót kikerülve személyesen V. Károly királyhoz fordult, akit meggyőztek Eldorádóról szóló színes meséi, így nemessé tette, és kinevezte a meghódításra váró gyarmat kormányzójává.

Pizarro 1530. december 27-én négy testvérével, 180 emberrel (közülük mintegy 70 volt lovas), 26 puskával és négy ágyúval indult harmadik útjára. Legnagyobb szerencséjére éppen egy trónviszály közepébe csöppent: az alig százéves, mintegy egymillió négyzetkilométer területű inka birodalom trónjáért vívott véres belviszály miatt a helyiek alig szenteltek figyelmet a maroknyi spanyolnak, akik akadálytalanul jutottak el a birodalom szívéig.

A harcokból győztesen kikerült új inka király, Atahualpa 1532. november 16-án több ezer bottal felfegyverzett harcosa között fogadta Pizarrót. A spanyolok felszólították az uralkodót, hogy vegye fel a keresztény vallást, és hódoljon be a spanyol királynak. A nemleges válasz után Pizarro tüzet vezényelt, a tűzfegyverektől sokkolt indiánokat szétkergették, sokat megöltek, Atahualpát pedig elfogták. Az uralkodó váltságdíjként felajánlotta: két szobát ezüsttel, egyet pedig arannyal töltet meg addig a vonalig, amit egy felemelt karddal húznak a falra. Ő állta a szavát, Pizarro nem: az inkát a kincsek összehordása után testvérgyilkosság, a spanyolok elleni összeesküvés, többnejűség és bálványimádás címén halálra ítélték, és 1533. augusztus 29-én kivégezték. Atahualpa a vérpadon felvette a keresztséget, így abban a kegyben részesült, hogy előbb megfojtották, és csak utána égették meg. Az aranyat és az ezüstöt elosztották, még az egyszerű katonákra is – mai árfolyamon – tízmillió forintnyi összeg jutott.

A spanyolok ezek után harc nélkül foglalták el és rabolták ki a birodalmat. A hódítók a diadal után egymás ellen fordultak. Pizarro elfogatta és kivégeztette Almagrót, akinek fia 1541. június 26-án bosszúból őt gyilkolta meg, az ifjabb Almagrót a királyi biztos fejeztette le, nem sokkal később az utolsó Pizarrót, a fellázadt Gonzalót is kivégezték…

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.