„A belépés dátuma a csillagokba van írva”

A Der Spiegel ismerteti azokat az érveket, ami miatt Berlin és Párizs ellenzi a schengeni övezet kibővítését. A Frankfurter Allgemeine Zeitung az SPD belső állapotát elemzi a seeheimi kör kirándulása apropóján.

2011. 06. 09. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A konzervatív német napilapban Majid Sattar Kiesve az ütemből című, berlini keltezésű cikkében elemzi az SPD belső válságát. A seeheimi kör – az SPD úgynevezett konzervatívjai – immár az ötvenedik spárgaevő kirándulására hívta tagjait. Az esemény napjaink egyik biztos dátuma a berlini köztársaság politikai kalendáriumában. Hétszáz meghívott lépett a Wannseen himbálózó MS La Paloma fedélzetére.

Gerhard Schröder korábbi kancellár – aki a seeheimieket kormányzása alatt állandóan támogatta – állítólag szintén meghívást kapott. De éppen úgy távol maradt, mint Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter, akit néhányan szívesen látnának a következő kancellár(jelölt) pozíciójában. Helyettük a kör két szóvivője, Petra Ernstberger és Garrelt Duin egy versikét olvasott fel az utazás szervezője, Johannes Kahrs tiszteletére.

A versike abszolút mélypontja az volt, amikor a hitvalló homoszexualitásáról és Bundeswehr-barátjáról szellemeskedett. Később nem lehetett kideríteni, ki volt a szerző. Senki sem merte vállalni. Az egész szóra sem lenne érdemes, ha ez nem lenne jellemző Németország legrégibb pártjának állapotára: ütemét vesztő hattyúdala egy egykor büszke néppártnak. Annyi a versikéből igaz: Kahrsnak, ami a szívén, az a száján. A legutóbb Sigmar Gabriel elnöknek nyilvánosan megmondta, hogy mit gondol a pártreform elképzeléséről. Olyan szavakat használt, mint a hülyeség vagy a zagyvaság.

Der Spiegel

A baloldali német hírmagazin Párizs és Berlin akadályozza a schengeni övezet bővítését című cikkében ismerteti azokat az okokat, amiért a magyar uniós elnökség egyik prioritása valószínűleg nem teljesül. Semmi sem lesz Bulgária és Románia schengeni övezethez történő gyors csatlakozásából. Annak ellenére, hogy az EP-képviselők frakcióhatároktól függetlenül támogatták a határellenőrzés-mentes terület kibővítését. Az uniós belügyminiszterek mai luxemburgi találkozóján mégsem fognak dönteni a kérdésről; Németország és Franciaország akadályozza a bővítést, a két ország látható előrelépései ellenére is. Diplomáciai körökből annyi kiszivárgott, hogy a miniszterek szeptemberben ismét visszatérnek a kérdésre. Hogy akkor döntésképesek lesznek-e, az teljesen nyitott kérdés. „A belépés dátuma a csillagokba van írva” – nyilatkozta egy diplomata.

A schengeni övezet bővítéséről az unió tagállamainak egyhangú döntése szükséges. A vita már hónapok óta tart. Eredetileg Románia és Bulgária már az idén tavasszal teljes jogú taggá vált volna, de több mint négy évvel felvételüket követően a két állam küzd a korrupcióval és az igazságügy problémáival. Erre legutóbb a brüsszeli bizottság is rámutatott jelentésében. Most az uniós miniszterek előtt fekszik egy értékelő jelentés, amely azt mutatja, hogy a határőrizet kérdésében mindkét ország megfelel a formális feltételeknek.

Berlin és Párizs azonban nemcsak a határőrizet állapotától, hanem a technikai előkészületektől és a korrupció elleni küzdelemben elért eredményektől is függővé teszi döntését. „Németország és Franciaország egyszerűen nem bízik a két államban” – nyilatkozta egy brüsszeli diplomata. Hollandia is ezt az álláspontot képviseli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.