A hazának szüksége van rátok!

A spanyol sajtóban is rögzítették a tényt, hogy tavalytól februárig közel 15 500, jelzáloghitel miatt eladósodott családot költöztettek ki. A portugál Expresso és a Jornal de Negócios, valamint a Diário Económico is rossz híreket közöl: hiába tárgyalnak gőzerővel az új kormány megalakulásáról, az ország csődkockázata egyfolytában emelkedik. Az államfő ezért is kért segítséget a holnapi nemzeti ünnep alkalmából a külföldön élő portugál közösségektől.

2011. 06. 09. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpais.com, elmundo.es, abc.es, cincodias.com – Spanyolország

Az igazságszolgáltatási tanács (CGPJ) az ágazat tavalyi beszámolójáról tartott sajtótájékoztatón jelentette be többek között, hogy február végéig pontosan 15 491 a márciusig kilakoltatott családok száma. A CGPJ képviselői elmondták, hogy tavalyhoz képest már 36,3 százalékkal nőtt a drámai kilakoltatások aránya, míg a lezárt eljárások száma 10,9 százalékkal. A jelzáloghitel-válság 2007-es kitörése után 2008 elején ez a szám még alig érte el az ötezret. Valamennyi kilakoltatást jogerős bírósági végzés előzte meg. Tartományokra lebontva nem biztatóbbak a lakossági peres ügyek számai sem. Andalúzia, Madrid, a Kanári-szigetek, Murcia és a Valenciai Közösség lakosai adják be a legtöbb keresetet, mert ezer lakosra 300 ügy jut.

Expresso.clix.pt, diarioeconomico.com, jornaldenegocios.pt – Portugália

A gazdasági elemzőkön és a kormányon kívül a lakosság is erősödő aggodalommal figyeli a CMA Datavision, a londoni adatszolgáltató ügynökség újabb listáját az úgynevezett tízes csődklubról. Portugália tavaly év eleje óta ennek a rettegett listának a szinte állandó szereplője, és bár javában zajlanak a tárgyalások a vasárnap tartott előre hozott választások után alakítandó új és koalíciós kormányról, egyfolytában emelkedik a portugál csődkockázat. Szerdán már előbbre lépett a harmadik helyre, majd csütörtökön délután már „megerősítette pozícióját” a fizetésképtelenség kockázatának 45,43 százalékos arányával. Az úgynevezett PIGS országok – Portugália, Írország, Olaszország, Görögország és Spanyolország – közül már a spanyolok sem hiányoznak, mert újra bekerültek a 10. helyen 20 százalékos kockázati aránnyal. Görögország 71 százalékkal vezeti a listát, Írország a negyedik Portugália mögött. Feltűnő tény, hogy a tízes csődklubnak ezúttal öt európai tagja van – négy az euróövezetből –, és Izland is újra megjelent, rögtön a 8. helyen. Rossz hír a legnagyobb portugál bankoknak, hogy a Moody’s rontotta besorolásukat, és nem zárta ki, hogy az EU és az IMF segítségére szorulnak, mert újabb leminősítéseket helyezett kilátásba. Aníbal Cavaco Silva, a jobboldali államfő drámai beszédet intézett a külföldön élő portugál közösségekhez videofelvételről a holnapi nemzeti ünnep alkalmából. Arra kérte őket, hogy segítsenek hazájukon, mert szükségük van rájuk a mostani nehéz helyzet miatt. A portugál közösségek tagjait mindig is jellemző életerő tőkéjét mikor, ha nem most kellene kihasználni? – indokolta segítségkérését az elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.