A magyarok tehetnek a szélsőségesek megerősödéséről?

Az ukrán ultranacionalisták „ajándékot” kaptak azzal, hogy a beregszászi járási tanács (közgyűlés) megszavazta a magyar himnusz lejátszását az ülésein, ráadásul a döntés ismét kiélezte a „magyar kérdést” Kárpátalján – írta szombaton megjelent számában a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792389" target="_blank"><strong>• Alkotmányellenes a magyar himnusz lejátszása?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792656" target="_blank"><strong>• Meg fog szólalni a magyar himusz a városi tanács ülésein</strong></a>

MNO
2011. 06. 25. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ukrán internetes kiadvány szerint Ukrajna vezetése minden lehető módon igyekszik az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Magyarország kedvében járni, hogy a magyarok előtti „hajbókolás” fejében vízummentességet kapjon Európától. A kijevi hvylja.org hírportál szombaton megjelent szerkesztőségi cikke szerint ebben az összefüggésben kell értékelni a jelenleg hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó ukrán vezérkari főnök, Grigorij Pedcsenko vezérezredes „hízelkedő kijelentéseit”, amelyek szerint igen kiválóak az ukrán-magyar katonai együttműködés kilátásai, vagy hogy Magyarország és Ukrajna között nincs semmilyen probléma, amely zavarhatná a kétoldalú együttműködés fejlesztését. Az ukrán tisztségviselők ilyen és hasonló kijelentéseit – így az írás – azoknak a rokon értelmű nyilatkozatoknak a tükrében kell értelmezni, amelyek a múlt év végén hangoztak el az ukrán elnök, kormányfő és házelnök magyar állami vezetőkkel – köztársasági elnökkel, miniszterelnökkel és országgyűlési elnökkel – folytatott megbeszélései során.


A mértékadó kijevi kiadvány terjedelmes helyszíni riportban számol be a magyar himnusz ukrán állami intézményben történő hivatalos használatáról szóló, Ukrajnán belül szokatlanul nagy visszhangot kiváltott beregszászi járási képviselő-testületi döntés körülményeiről. Mint a cikk megállapítja, a Beregszászi járás különleges régió, az egyetlen olyan közigazgatási egység az országban, amelyben a kárpátaljai népesség 12 százalékát kitevő magyarok vannak többségben 76,3 százalékos arányukkal.

Az írás szerint ennek ellenére némiképp furcsa a járási tanács egyhangú döntése arról, hogy ülésein ezentúl az ukrán mellett a magyar himnusz is elhangzik, mivel a testületet alkotó hat párt képviselőinek a kétharmad része ugyan magyar nemzetiségű, ám a két magyar pártnak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) együttesen sincs meg az egyszerű többsége. Ráadásul a magyar himnuszról szóló 2011. június 17-i döntést, amelyet a képviselők mind a bizottságokban, mind az elnökségben megvitattak, minden ellenvetés nélkül elfogadták és megszavazták a nem magyar nemzetiségű testületi tagok is – olvasható a lapban, amely ugyanakkor egy, a neve elhallgatásával nyilatkozó beregszászi képviselőre hivatkozva nem zárja ki, hogy valaki felülről szervezte meg a szavazást, ezért lett egyhangú az eredménye.

A kiadvány szerint komoly választás előtt áll a beregszászi járási képviselő-testület, mert legközelebbi ülésén döntenie kell arról, hogy érvényben hagyja-e a magyar himnusszal kapcsolatos határozatát, amelyet időközben – alkotmányellenességre hivatkozva – megóvott a helyi ügyészség. A kérdés körül nagy vita várható, s ha a képviselők nem vonják vissza döntésüket, akkor az ügy bíróság elé kerül – emlékeztet a cikk.

A hetilap írása ugyanakkor azt sugallja, hogy a kárpátaljai magyaroknak nem érdemes elvi kérdést kreálni a nemzeti himnuszuk ügyéből, mivel az utóbbi időben már amúgy is túlságosan magukra vonták az ukrajnai közvélemény, a titkosszolgálatok és politikai pártok figyelmét, elegendő csak a kettős állampolgárság vagy a vereckei honfoglalási emlékmű körüli bonyodalmakra gondolni. Ráadásul ezek a fejlemények „talált kincset” jelentenek az ultranacionalista pártok számára, hiszen ezek Kárpátalján szinte kizárólag csak magyarellenes nyilatkozatokkal és akciókkal tudnak hírt adni magukról – olvasható a cikkben.

„A szélsőséges politikai erők soha nem tudtak komoly befolyásra szert tenni Kárpátalján, ám ha a következő választásokon mégis támogatásra találnak, az kizárólag a magyarok tevékenységének lesz köszönhető” – állítja a kijevi hetilap, amely szerint a beregszászi járási tanács magyar himnusszal kapcsolatos döntése is ennek a bizonyítéka.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.