A Műegyetem nagyot kaszálhat az aláírással

Aláírták a Siemens Magyarország és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hosszú távú együttműködésének részét képező 2011. évi megállapodást szerdán Budapesten.

MNO
2011. 06. 01. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumot Dale A. Martin, a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója és Péceli Gábor, a BME rektora írta alá Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Natascha Eckert, a Siemens AG K+F felsőoktatási kapcsolatokért felelős vezetője jelenlétében. Az aláírási ünnepségen Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkár hangsúlyozta, hogy Siemens és a BME közötti együttműködés összhangban van a magyar kormány innovációs politikájával, amelynek sarokköve a tehetséges kutatók és az ipar összekapcsolódása.

Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy a kormány innovációs politikája összhangban van az Európai Unió célkitűzéseivel. Rámutatott arra, a magyar EU-elnökség egyik legnagyobb sikere, hogy 2014-től egyszerűbb, olcsóbb, jogilag rendezett körülmények jellemzik majd az európai egységes szabadalmi rendszert, amely ezáltal erősítheti a tőkevonzást a kutatás-fejlesztés-innováció számára.

Az NGM államtitkára közölte, hogy június 27-én rendkívüli versenyképességi tanácsülés lesz, ahol a miniszterek dönteni fognak az európai egységes szabadalmi rendszer nyelvi és oltalmi kérdéseiről. Cséfalvay Zoltán kitért arra, hogy a hónap végére kidolgozzák a hazai kutatás-fejlesztés-innováció jövőképét, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátanak. Ebben szerepel majd, hogy az évtized végére a GDP 1,8 százalékát kívánják kutatás-fejlesztés-innovációra fordítani az országban, és ebben az ipar, a vállalatok szerepe növekedni fog, a kormány elsősorban adóoldalról kívánja segíteni a cégek ez irányú tevékenységét. A célok között szerepel majd az is, hogy Magyarországon az évtized végére húszezer új kutató-fejlesztő munkahely jöjjön létre, illetve ugyancsak az évtized végére tíz világszínvonalú műhely legyen az országban.

Speciális programot működtetnek

Péczeli Gábor, a BME rektora méltatta a tradicionálisan jó kapcsolatot az egyetem és a Siemens között, amely hozzájárul a színvonalasabb mérnökképzéshez, illetve ösztöndíj-lehetőséget teremt. Dale A. Martin közös érdeknek nevezte az innováció erősítését, és jelezte, a Siemens továbbra is hozzá kíván járulni a kvalifikált műszaki szakemberek képzéséhez. Kitért arra, hogy a Siemens 160 éve létező cég, 120 éve van jelen Magyarországon, ahol jelenleg mintegy kétezer embert foglalkoztatnak kvalifikált munkahelyeken.

Natascha Eckert kiemelte, a Siemens AG nemzetközi szinten is törekszik a kutatóhelyek, egyetemek és az ipar közötti szoros együttműködés megteremtésére, ennek érdekében speciális programot működtetnek, amelyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fontos partner. A Siemens és a BME közötti megállapodás értelmében az egyetem támogatja a Siemens szakmai munkáját, tájékoztatást, információt nyújt a cég által megjelölt témákban, és segíti a vállalati továbbképzést.

A Siemens cég szakképzési hozzájárulást nyújt a BME különböző szervezeteinek, támogatja az egyetemi kutató-fejlesztő-innovációs munkát az innovációs járulék felhasználásával, hozzájárul a felsőoktatási intézmény infrastruktúrájának fejlesztéséhez. Ezenkívül a Siemens ösztöndíjakat ajánl fel a magas színvonalú oktatási, tanulmányi és kutatási teljesítmények, a hallgatói tevékenységek elismerésére.

A Műegyetemen készül az első magyar kisműhold MaSat néven, ennek fejlesztését a Siemens a szerződés révén támogatja. Az MTI kérdésére válaszolva elhangzott, hogy a BME közlekedésmérnöki karának közlekedés-automatizálási laboratóriuma az együttműködés részeként két éve folyamatos fejlesztést végez a közúti forgalomirányítási rendszer témában. Az idén a laboratóriumba telepítik a Siemens forgalomirányító jelzőlámpa-vezérlő rendszerét, amelyet az oktatásban lehet majd használni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.