A „nyílt szószegés” után is kitartanak Gyurcsányék

Kitart pártszavazási kezdeményezése mellett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform. A tömörülés ezt hétfő este, országos elnökségének és tanácsának ülése után tudatta. A voksolás szerdán kezdődik.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791718" target="_blank"><strong>• Világossá vált, hogy a párt nem kér többet a „gyurcsányizmusból”</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791704" target="_blank"><strong>• Gyurcsány nem tűri a szószegést, de még nem fogyott el a türelme</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791665" target="_blank"><strong>• MSZP-csörte: kőkemény egység, vagy folytatódó mocskolódás?</strong></a>

MNO
2011. 06. 20. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A platform tudatta: bár megítélésük szerint sérült a tisztességes pártszavazás lehetősége, mégis kitartanak kezdeményezésük mellett. Mint írták, azért indítványozták a voksolást, hogy átalakítsák a megmerevedett viszonyokat és erős, demokratikus, erkölcsős párttá formálják az MSZP-t. Azonban „a pártelit megriadt az aláírásgyűjtés erejétől”, ezért inkább maga kezdeményezte a pártszavazást, cserébe a Demokratikus Koalíció lemondott az aláírásgyűjtésről – olvasható a közleményben.

A Demokratikus Koalíció szerint „a vezetés kezdettől kétértelmű magatartást tanúsított”, a mai napig nem tudni hitelt érdemlően, hogy hány tagja van a szocialista pártnak, az elnökség több tagja pedig – annak ellenére, hogy igennel szavazott a pártszavazás elrendelésére – a nyilvánosság előtt távolmaradásra buzdította a párttagokat. A Gyurcsány-platform „nyílt szószegésnek” tartja, hogy a hétvégi kongresszuson a vezetés olyan határozatot támogatott, amely a pártszavazási kezdeményezés visszavonására kérte fel a Demokratikus Koalíciót. „Ezzel a pártszavazás erkölcsi és politikai feltételei sokat sérültek. Nem hagyjuk, hogy a pártszavazás ügye rossz hatalmi játszmájává silányodjon” – írták.

A platform ugyanakkor üdvözölte a kongresszusi határozat azon pontját, amely a pártszavazás témáiban alapszabály-módosításokat előkészítő döntést hozott, „ezáltal megerősítve, hogy a pártszavazás kérdései valós, fontos, a párt működése és sikeressége szempontjából kiemelkedő jelentőségű ügyeket érintenek”. Leszögezik azt is, hogy a Demokratikus Koalíció a kongresszus kérésének megfelelően részt vesz az alapszabály módosítását előkészítő testület munkájában.

Az MSZP választmánya május végi ülésén úgy határozott: június 22-e és 28-a között rendezik meg a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett pártszavazást. Az MSZP tagjai arról dönthetnek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhatnak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

A pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan voksolt. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.

Az MSZP szombati kongresszusán ugyanakkor a küldöttek kétharmada támogatta azt az MTI információi szerint Baja Ferenc által felvetett javaslatot, amely pártszavazási kezdeményezése visszavonását kérte a Demokratikus Koalíciótól. Gyurcsány Ferenc a kongresszust követően elmondta: meglepte a javaslat, mivel előzőleg az a megállapodás született, hogy ha platformja befejezi a pártszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést, az elnökség kezdeményezi a voksolás kiírását, s ez így is történt. A volt kormányfő úgy fogalmazott: azt látja, hogy ezt a megállapodást most „valakik nem akarják betartani”, ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését.

Mesterházy Attila pártelnök úgy reagált a volt miniszterelnök szavaira: nem rúgták fel a megállapodást, a kongresszus az MSZP legfőbb döntéshozó fóruma, mégse kötelező érvényű határozatot, hanem udvarias kérést intéztek a Demokratikus Koalícióhoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.