A nyilvánosság előtt: a becsültnél jobb a GDP-növekedés

Az amerikai GDP éves szinten 1,9 százalékkal bővült az első negyedévben – derül ki az amerikai kereskedelmi minisztérium által pénteken nyilvánosságra hozott, gazdasági növekedésre vonatkozó harmadik, végleges becsléséből.

MNO
2011. 06. 24. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közzétett szám kedvezőbb az első két becslésben szereplő 1,8 százaléknál. Az előző év utolsó negyedévében 3,1 százalékkal nőtt az amerikai bruttó hazai termék az előző év hasonló időszakához képest. A kereskedelmi minisztérium jelentése szerint az átfogó inflációs mutató éves szinten 3,9 százalék volt a második becslésben közölt 3,8 százalék után. Az előző év utolsó negyedévében 1,7 százalék volt az infláció.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által figyelt maginfláció (Core PCE), amely nem tartalmazza a volatilis energia- és nyersanyagárakat 1,6 százalék volt a májusban becsült 1,4 százalékhoz képest. A Fed „két százalék körüli, ám azt meg nem haladó” inflációs célt követ.

Az amerikai jegybank a szerdai kamatdöntést követően hozta nyilvánosságra legújabb előrejelzését a világ legnagyobb gazdaságának pályájára vonatkozóan. Ennek megfelelően az idei évben 2,7-2,9 százalékkal, míg 2012-ben 3,3-3,7 százalékkal nőhet az amerikai GDP. A Fed közleményében kifejtette, hogy a válságból való kilábalás „valamivel lassabb” mint amire korábban számítani lehetett. A szervezet azonban továbbra is arra számít, hogy az év második felében fellendül a világgazdasági növekedés.

Ben Bernanke, a Fed elnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „különösen a fogyasztók vásárlóereje csökkent az emelkedő élelmiszer-és energiaárak miatt, s a tragikus japán földrengés és szökőár utóhatásai zavart okoztak a globális ellátási láncokban”. A Fed elnöke ugyanakkor rámutatott arra, hogy az olajárak csökkenésnek indultak és a katasztrófa hatásai megszűnőben vannak, ezért a következő negyedévben növekedés várható. A szakember akkor elmondta: ha szükség lesz rá, a Fed ismét fontolóra vehet újabb gazdaságtámogató intézkedéseket, s rámutatott arra, hogy az amerikai remények magvalósulása részben az európai fejleményektől függ. Bernanke kijelentette, hogy ha nem sikerül megoldani a görög adósságválságot, az veszélyt jelent az európai és a globális pénzügyi rendszerre, valamint az európai politikai egységre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.